Tuva Korsström: Omvälvningarnas kvinna

Min första reaktion då nyheten om förlagsfusionen når mig: Barbro Teir är omvälvningarnas kvinna!

Som chefredaktör för Hufvudstadsbladet byggde Barbro Teir om huset, medverkade till tidningens genom tiderna största omläggning - tabloidiseringen - och gav den gamla redaktionsstrukturen en knuff som den inte hämtat sig från. Sen fanns det inte mycket att ändra på längre. Teir började ha långtråkigt och gav sig in i förlagsbranschen. Efter några läroår är nykomlingen på Söderströms - tillsammans med Mari Koli, ny dådkraftig kvinna på Schildts - nu redo för den finlandssvenska förlagsvärldens största omläggning genom tiderna.
Fusionen dikteras antagligen av kraven på en effektivare och bättre läromedelsproduktion. I synnerhet kräver de kostsamma elektroniska läromedlen alla till buds stående medel.

Men vad händer med den finlandssvenska skönlitteraturen som sannolikt har vunnit i bredd och kvalitet genom att det har funnits två jämnstarka förlag som konkurrerat med och kompletterat varandra?

Om tanken är att uppnå synergieffekter bör detta åtminstone inte ske genom nedskärningar av förlagspersonalen som redan nu haft svårt att hinna med redigering, språkgranskning, författarkontakter, information utåt osv. Förhoppningsvis sker inte heller en nedskärning av utgivna titlar. Den kritiska massan när det gäller finlandssvensk skönlitteratur är redan nu minimal.

Tuva Korsström
Skribenten var kulturchef på Hbl 1991-2008, har gett ut tre böcker på Söderströms och skriver i dag en litteraturhistoria på uppdrag av Schildts.