"Snart går det upp för mig att alla kvinnor i serien House of Cards är fruktansvärt slanka och trimmade"

Jeanette Öhman: Trimmad är det nya snygga

Trimmad handlar lika mycket om yta som silikon gör, skriver Jeanette Öhman.

Under veckan som gått har jag frossat i Netflix-serien House of Cards. Ni som sett och gillat Boss med Kelsey Grammer (mer känd som Frasier i serien med samma namn) i rollen som borgmästaren Tom Kane kommer att gilla Kevin Spacey som kongressledamoten Frank Underwood i House of Cards. Tom Kane och Frank Underwood är medelålders politiker som drivs av en brinnande hunger efter makt. De är minst lika hänsynslösa i sina parallellvärldar och i bägge tv-serierna får tittaren följa med det stundvis destruktiva förhållandet mellan politik och medier. Det är väldigt välskrivet och spännande.

Det gläder mig att det finns aktiva kvinnor med starka personligheter i både Boss och House of Cards, men när en av de kvinnliga huvudrollsinnehavarna, Kate Mara, gör entré slås jag först av allt av hur liten och späd hon är. Jag tolkar det som om litenheten symboliserar hennes relation till makthavaren Underwood. Sedan dröjer det inte många avsnitt förrän hon klär av sig och det visar sig att jag har fel. Hon är inte bara liten och smal, hon är också oerhört vältränad. Samma upptäckt gör jag med den andra kvinnliga huvudrollsinnehavaren Robin Wright. Också hon är mager och muskulös. Snart går det upp för mig att alla kvinnor i serien är fruktansvärt slanka och trimmade. De är människor helt utan underhudsfett och med vadmuskler markerade så man kan skära sig på dem.

Nu invänder någon kanske att det är bättre att visa vältränade och hälsosamma kvinnor i tv än att trycka i väg ideal med anorektiska kroppar prydda med uppumpade bröst och läppar. Men är det extremt tränade kroppsidealet verkligen så hälsosamt? Trimmad handlar lika mycket om yta som silikon gör. House of Cards Kate Mara och Robin Wright är lika mycket svarvade kroppar som Pamela Anderson i Baywatch för tjugo år sedan. En annars spännande och välskriven serie tappar i trovärdighet då samtliga kvinnliga karaktärer ser ut som om de stigit ut ur en klonfabrik programmerad enligt det rådande idealet för kvinnokroppar.

I tv:ns värld är det bara Lena Dunham i Girls som ogenerat visar upp sin långt ifrån magra och späkta kropp (att hon i det senaste avsnittet hade mage att visa sin otrimmade kropp naken ledde för övrigt till en hatstorm utan like på internet). Ironiskt nog skulle en mer realistisk spegling av världen ha bara en mager Kate Mara och resten normalviktiga Lena Dunhams.

Den danska dramaserien Borgen som också utspelar sig i statsmaktsmiljö får pluspoäng. Statsminister Birgitte Nyborg har en vanlig, snygg kropp. Nyborg är visserligen vacker som en dag, men verkar ha ett hälsosamt förhållande till mat och träning. Detta är knappast ett bevis för att vi har sundare kroppsideal i Norden jämför med USA, men i alla fall en liten tröst. Jag ser fram emot den dag kvinnliga skådespelare har samma kroppsliga frihet som männen och hoppas innerligt att det inte går tvärtom.