Hatt av Deryck Todd. Källa: bloggen Vintageeva

Capitol Couture

Min starka fascination för dystopiska läsupplevelser har lett till att jag precis som många andra slukat bioaktuella Hungerspelen-trilogin redan de första dagarna av sommarlovet.

I berättelsen väljs årligen ungdomar från 12 distrikt i en hårt styrd framtid ut för att delta i Hungerspelen, ett spel med livet som insats. I det direktsända underhållningskonceptet har varje deltagare en egen stylist för att ytterligare höja underhållningsvärdet.

I denna avlägsna framtid är modet i den styrande huvudstaden Panem spektakulärt.

Grön hy, skimrande tatueringar i ansiktet och dräkter som börjar brinna – dagens skönhetsindustri och Lady Gaga-looken dragen till sin spets. På webbsidan Capitalcouture.pn finns allt om huvudstadens mode och hur du bär det.

Dock förlorar dystopiska skildringar direkt något av sin ofta så kittlande och rimliga handling direkt blåa läppar och orange hy förs in.

Jag tror mera på ett framtidsmode som är smart, där vikt läggs vid minimerad konsumtion, ekologiska material, hållbar produktion och med kroppens välbefinnande i fokus, mindre på sjuka trender och ideal dragna till sin spets, för det är väl ungefär där vi är just nu?