Kaj Korkea-aho: Vad som vrider världen

Kärlek. Det enda som kan få världen i rörelse, det enda som kan hävda sig mot allt och alla som enträget fortsätter bromsa.

Vad som vrider världen vet jag inte, men på Senatstorget i Helsingfors står en man med megafon och skriker att vi som samlats är perversa. Hans kompis bär ett plakat, förtydligar att känslorna vi känner är styggelser, otäckheter, vidrigheter. Han vänder blicken stadigt uppåt och riktar plakatet mot alla tusentals församlade medan megafonen vrålar att vi är blinda och inte har någon aning om vad kärlek är.

Vad som vrider världen vet jag inte, men denna dag i slutet av juni bestämmer sig två andra människor för att resa till Helsingfors och ställa sig i stadens absoluta centrum för att kasta råa ägg på folk de inte känner. Händelsen rubriceras av medierna som ett äggattentat och på spårvagnen dagen efter himlar ett sällskap med ögonen när de diskuterar det de har läst, säger att vi i Finland har en mjäkig uppfattning om vad ett attentat egentligen innebär och att det är märkligt hur bögarna är så känsliga, men det är väl därför de är bögar.

Vad som vrider beslutsfattarna vet jag inte, men när paraden passerar granitborgen vet alla vi som marscherar att vi har en riksdag som fortfarande gör skillnad på folk och att det inte ännu heller finns tillräckligt många folkvalda med insikt om detta för att få slut på ett av de mest uppenbara fallen av rättslig diskriminering vi har i vårt land. Vad vrider vår riksdag då vi är det enda nordiska landet som saknar en jämlik äktenskapslag? Vad vrider vårt land då vi har en minister som en gång sagt att kärleksrelationer mellan vuxna människor i ett stadigt förhållande är skadligt för både dem själva och deras omgivning, då vi har en riksdagsledamot som föreslagit att alla homosexuella ska flytta till Åland?

Vad som vrider världen vet jag inte, men jag funderade på det nu igen vid midsommar, då jag ännu en gång fick ett sms om att blodsituationen är kritisk och att min blodgrupp behövs, eftersom jag vet att mitt blod kommer att ratas om jag fyller i blanketten sanningsenligt, utdömas fast jag är fullständigt drogfri och frisk, hur mycket min blodgrupp än behövs, fastän mitt blod testas precis som allt blod som Blodtjänst samlar upp.

Vad som vrider världen vet jag inte, men bara om hörnet, i S:t Petersburg, förbjuder myndigheterna en hel folkgrupp från att över huvud taget informera om sin existens, kallar det propaganda, stoppar demonstrationer och arresterar en kvinna bara för att hon talar om saken med Hufvudstadsbladet.

Värld, vad vrider dig? Jag ställer frågan i parken, efter att paraden utmynnat i picknick, till en bekant från Åbo som jag plötsligt stöter på. Han berättar att han förlovat sig med sin pojkvän – de har sällskapat så länge jag minns – och visar leende upp ringen. Kärlek, svarar han sedan på min fråga. Ändå måste det vara kärlek. Det enda som kan få världen i rörelse, det enda som kan hävda sig mot allt och alla som enträget fortsätter bromsa.

Skribenten är författare.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.