Jeanette Öhman: Jag läser tv

Långa analyser av tv-serier kan vara minst lika bra som själva programmen.

Ni vet den där typen av människor som så fort de får ett tillfälle vill påpeka att de aldrig ser på tv. De äger knappt en tv-apparat. Livet är för kort för att titta på halvdåliga såpoperor som någon snubbe i USA fantiserat ihop.
Jag är inte en av dem. Medan jag för varje dag som går närmar mig evigheten frossar jag obekymrat i tv-serier. Nu för tiden ser jag aldrig långfilmer. Jag är en heltidsjobbande småbarnsmamma som varken hinner eller orkar se en hel film. Senast jag såg en långfilm utan att bli avbruten av barn, sömn eller andra distraktioner måste vara runt 2009.
Mitt tv-tittande är mycket gammaldags. Likt en familj på 1960-talet bänkar jag mig framför dumburken (alltså den bärbara datorn) med en kopp te och en smörgås. Jag ser mitt program från början till slut och stänger sedan av. Det skulle aldrig falla mig in att slentrianzappa mellan kanalerna i hopp om napp. Jag vet vad jag vill se och slösar inte en sekund på kanalsurfande.
Eftersom den tid jag har för underhållning är begränsad vill jag alltid veta vad jag får. Jag gör alltid noggrann research innan jag ger mig in i en ny serie. Att slösa bort tre timmar på några avsnitt av vad som senare visar sig vara en ganska dålig produktion är oacceptabelt för mig.

Min bästa källa för information är tv-bloggar. När jag förr i tiden var tvungen att vänta in veckans filmrecensionsdag i morgontidningen surfar jag nu in på minst lika professionellt skrivna bloggar. Jag frossar i långa analyser av tv-serier jag redan sett, vill se eller aldrig kommer att se. Jag gillar texterna lika mycket som själva tv-serien.
Mina favoritbloggar sedan många år tillbaka är Weird Science och Thunmans TV-blogg. Weird Science består av ett gäng tv-entusiaster (de flesta är journalister) som skriver långa inlägg om sina favoritserier. Ofta är det aktuellt, andra gånger kan det handla om Dallas. Thunmans TV-blogg skrivs av Anna Thunman Sköld som själv säger att hon tittar på tv cirka åtta timmar om dagen. Thunman bjuder inte på samma djupgående analyser som Weird Science-gänget, men hon är snabb och på hennes blogg får man den färskaste informationen om vilken serie som kommer att läggas ner och vad nästa stora satsning är.
På bloggarna har jag bland annat fått följande högst subjektiva tips: Alcatraz av Lost-seriens skapare är inte sevärd, ni kan också skippa nya Kiefer Sutherland-serien Touch (lovar mycket, levererar bara i första avsnittet), däremot fortsätter komedierna Modern Family, New Girl, Up All Night, Community och 30 Rock att vara roliga. HBO:s nyfödda Girls lär vara en ny och kaxigare Sex and the City och omtalade fantasyserien Game of Thrones får en tredje säsong.
Nu för tiden läser jag lika mycket om tv som jag ser på tv. Alltid är det lite bättre än att planlöst surfa omkring på tio kanaler med ett ganska uselt utbud.