Andrea Svanbäck: Filmeliten omvärderas

Att be om hjälp av publiken och dessutom avslöja filmens innehåll så tidigt som möjligt är otvivelaktigt en del av framtidens filmskapande.

När jag för snart två år sedan sommaren 2010 intervjuade filmregissören Timo Vuorensola menade han att Iron Skys kommande effekt på den finska filmkulturen inte kan underskattas. ”Ror vi i hamn det här projektet kan Finland se fram emot tio intressanta filmår som garanterat också påverkar Filmstiftelsens prioriteringar”, löd mannens exakta ord. Sedan dess har intresset för Iron Sky bara vuxit. Med över 120 000 fans på Facebook och en delfinansiering på närmare en miljon euro ihopsamlad från publiken är produktionen onekligen unik. Ja, jag vågar påstå att Iron Sky är det mest omsusade och omskrivna finländska filmprojektet någonsin.
Nu är den inhemska premiärdagen här, efter en vår då det internationella medieintresset fullkomligt exploderat. Utifrån filmteamets egen nätkampanj via bloggar och sociala medier har mellanrapporter allt oftare dykt upp även i större medier. När filmen premiärvisades på Berlins filmfestival i februari nådde intresset något slags kulmen med helsidor om mottagandet i flera stora nordiska dagstidningar, bland dem Hbl.
Att be om hjälp av publiken och dessutom avslöja filmens innehåll så tidigt som möjligt är otvivelaktigt en del av framtidens filmskapande. Den här sortens interaktivitet är en av nycklarna till varför Iron Sky lyckats med sin kampanj. Och till skillnad från många andra filmskapare fortsätter teamet att leva med filmen och lanseringen av den på ett tillgängligt, hängivet och personligt sätt. Timo Vuorensola har blivit du med hela internet.
Utvecklingen påverkar också den ännu rätt begränsade produktionselit som styrt över finanserna och makten i den finska filmvärlden, för nu är drömmen garanterat väckt på allvar ute bland fotfolket. Visst har Iron Sky fått Filmstiftelsens välsignelse men framför allt är produktionen ett exempel på hur mycket mångsidigare, modigare och mer utåtriktad vår filmelit har potential att bli.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.