Andrea Svanbäck: Filmeliten omvärderas

Att be om hjälp av publiken och dessutom avslöja filmens innehåll så tidigt som möjligt är otvivelaktigt en del av framtidens filmskapande.

När jag för snart två år sedan sommaren 2010 intervjuade filmregissören Timo Vuorensola menade han att Iron Skys kommande effekt på den finska filmkulturen inte kan underskattas. ”Ror vi i hamn det här projektet kan Finland se fram emot tio intressanta filmår som garanterat också påverkar Filmstiftelsens prioriteringar”, löd mannens exakta ord. Sedan dess har intresset för Iron Sky bara vuxit. Med över 120 000 fans på Facebook och en delfinansiering på närmare en miljon euro ihopsamlad från publiken är produktionen onekligen unik. Ja, jag vågar påstå att Iron Sky är det mest omsusade och omskrivna finländska filmprojektet någonsin.
Nu är den inhemska premiärdagen här, efter en vår då det internationella medieintresset fullkomligt exploderat. Utifrån filmteamets egen nätkampanj via bloggar och sociala medier har mellanrapporter allt oftare dykt upp även i större medier. När filmen premiärvisades på Berlins filmfestival i februari nådde intresset något slags kulmen med helsidor om mottagandet i flera stora nordiska dagstidningar, bland dem Hbl.
Att be om hjälp av publiken och dessutom avslöja filmens innehåll så tidigt som möjligt är otvivelaktigt en del av framtidens filmskapande. Den här sortens interaktivitet är en av nycklarna till varför Iron Sky lyckats med sin kampanj. Och till skillnad från många andra filmskapare fortsätter teamet att leva med filmen och lanseringen av den på ett tillgängligt, hängivet och personligt sätt. Timo Vuorensola har blivit du med hela internet.
Utvecklingen påverkar också den ännu rätt begränsade produktionselit som styrt över finanserna och makten i den finska filmvärlden, för nu är drömmen garanterat väckt på allvar ute bland fotfolket. Visst har Iron Sky fått Filmstiftelsens välsignelse men framför allt är produktionen ett exempel på hur mycket mångsidigare, modigare och mer utåtriktad vår filmelit har potential att bli.