Den är här igen!

Karin Lindroos: Vårens comeback är kepsen

Trendcyklerna blir allt kortare och redan nu, bara några år efter senaste anstormning, kommer kepsen igen, skriver Hbl:s modekolumnist Karin Lindroos.

I veckan gick jag på utställningen New Nordic Fashion Illustration på Designmuseet. (Förresten, otroligt synd att det inte fanns affischer till salu, estniska Anu Sama-rüütel-Longs illustrationer var fantastiska.) Jag betraktade finska Laura Laines späda långhåriga kvinnor och där var den igen, kepsen. Den dyker upp överallt just nu, och jag finner mig själv snegla på den. 

Fastän jag för åtta år sedan – efter att kedjorna pumpat ut en enorm mängd truckerkepsar som alla, inklusive den på mitt huvud, frekventerade nattlivet i Ekenäs den sommaren – demonstrativt gjorde mig av med den i samband med första höstbrisen.

Trendcyklerna är rekordkorta för tillfället, det går knappt mer än ett eller två år förrän en trend återkommer. Man hinner inte förundras och förfäras över siluetter och enskilda trendaccessoarer längre. De ligger oftast alltför nära i tiden för att man skall hinna utveckla avsmak och gotta sig åt deras förskräcklighet.

Därför är det så roligt att ibland kunna överraskas, att se att man kan spinna vidare på kepsen som en moderiktig accessoar efter vågen av VonDutch-kopior.

Bara ta en titt på Rodebjers solskärm. Det går inte att säga ”aldrig mer” längre. Utom eventuellt till miniryggsäcken, men vi får väl se hur det går med den saken.

Missa inte!

• Minna Parikkas pop up-shop i Gloet öppnar den 31 mars och håller öppet ända till augusti. Ta en sväng förbi för att dregla över de karamellliknande skorna och plånböckerna som lanseras i maj. Också möblerna i affären är till salu! 

• Man vet att det är vår när man ser Jopo och Converse i stadsbilden. Är de gamla tygtossorna slitna skall du uppsöka We Got Beef i dag klockan 12–19, utförsäljning pågår.