Annika Hällsten: Sofia, Silvia eller Sibylla?

I väntan på den allra första bilden, den som förmodligen föreställer mor och barn på väg hem från Karolinska sjukhuset till Haga slott kan vi ägna oss åt att spekulera om namnet.

Den nyblivna fadern, prins Daniel uttalade, i samband med presskonferensen om den nyfödda lilla svenska prinsessan, en from förhoppning om att hans lilla familj – kronprinsessan Victoria, han själv och den lilla – nu skulle lämnas i fred.

Gensvaret blev ringa och prinsen verkade själv inse att loppet är kört. Sverige är ett rojalistiskt land och medierna kommer inte att ge sig hur lätt som helst. Nu hägrar årtionden av säkert löpsedelsstoff i form av rapporter om hur prinsessan Bernadotte växer, lär sig gå, lär sig prata, börjar skolan.

I väntan på den allra första bilden, den som förmodligen föreställer mor och barn på väg hem från Karolinska sjukhuset till Haga slott kan vi ägna oss åt att spekulera om namnet.

Kungligheter, i synnerhet tronarvingar, får sällan fantasifulla och udda namn. I stället smäller traditionerna högst. Prinsessan kommer knappast att döpas till Ronja, däremot är namn som Sofia, Josephine, Louise och Desirée högst tänkbara. Sverige har haft drottningar som hetat så.

Väljer man bland trendiga svenska namn ligger Astrid bra till. Sverige har haft en prinsessa som hette Astrid (hon gifte sig med Belgiens kung Leopold men avled ung i en bilolycka). Astrid skulle också vara en hedersbetygelse till en av de mest kända svenskarna i hela världen, nämligen Astrid Lindgren.

Prinsessan får sannolikt fyra-fem namn vilket är normalt i kungliga sammanhang. Victorias tredje namn, Alice, kommer från hennes mormor, Alice Sommerlath. Ifall kronprinsessparet följer den traditionen blir något av den nyföddas alla namn Silvia. Kanske hon också får heta Eva, efter sin farmor?
Också Sibylla är tänkbart. Kung Carl XVI Gustafs mamma och kronprinsessans farmor hette ju det.
Madeleine då? Ja inget talar emot att prinsessan Madeleine blir en av gudmödrarna och att hennes systerdotter i så fall också får hennes namn som ett i raden.