Nalle Valtiala: Författare …och förläggare

Som bäst pågår en systematisk förstörelse av litterär produktion, ironiskt nog genomförd av samma krafter som ursprungligen bidragit till dess uppkomst, skriver Nalle Valtiala.

Honoré de Balzacs matvanor utgör intressant läsning. Under arbetet var Balzac avhållsam, men så fort ett manus skickats till tryckeriet tog han skadan igen på värdshus. Där kunde han inleda med etthundra ostron, nedsköljda med fyra buteljer vitvin. Sedan följde ett dussin lammkotletter, en ankunge med rovor, ett par rostade rapphöns, en sjötunga och till efterrätt tio eller tjugo päron. Notan skickade Balzac till sin förläggare.
I dagens finlandssvenska verklighet framstår historien som en vacker saga. På senaste tid har medelinkomsten för skönlitterärt arbete sjunkit till 2000 euro om året – långt under fattigdomsgränsen. I Hbl (25.10.11) skriver Claes Andersson att det blåser snålvindar för våra författare och för vår skönlitteratur.

Snålvindar. För några år sedan konstaterade Vivi-Ann Sjögren att hon, för att kunna leva på sitt författarskap, borde ge ut en bok per månad. Mina egna ekonomiska erfarenheter talar snarare för en bok om dagen. Hur har det blivit så här? Hur kommer det sig att varje led i den litterära produktions- och distributionskedjan har rätt att leva på verksamheten, med undantag av den som gör att kedjan finns?
Vem är det? En fattig landskusin, ett störande element i de salar där de stora besluten fattas. Förlagsköp, fusioner, storskalig digitalisering. En trasslig härva av, som det förefaller, idel felaktiga beslut, med bland annat miljonförluster på digitala läromedel som följd, drabbar nu de analoga författarna i form av en dramatisk insnävning av deras rörelseutrymme (Trygve Söderling i Nya Argus 10/2011). Därmed påverkas författarens framtid, men också förflutna. Som bäst pågår en systematisk förstörelse av litterär produktion, ironiskt nog genomförd av samma krafter som ursprungligen bidragit till dess uppkomst.

Enligt en förlagskalkyl uppgår tryckkostnaderna för en bok som kostar 23 euro till 3 euro. Kostnaderna för lagerförvaring är 0,008 euro. Överkomligt, kunde man tycka, men förlag i tiden håller sig inte med lager. När en bok en gång sålts på rea makuleras den skoningslöst till sista exemplaret, om inte författaren själv köper upp restupplagan och öppnar egen bokhandel. God förlagspolitik, enligt en aktör i branschen. Förlagets primära uppgift är att ge ut nya böcker, inte att fungera som ett bokarkiv eller bibliotek. Alldeles. Det förflutna är dött. Som om det aldrig funnits. Men röken från brännugnarna är tung att andas.
Inte utan avund går min tanke till Balzac.

Skribenten är författare och kritiker