Kaj Korkea-aho: Bögarnas fel

Det stormar kring den svenska humorgruppen Grotesco, som efter ett framträdande i teveprogrammet Allsång på Skansen under Prideveckan i Stockholm dragit på sig en polisanmälan för hets mot folkgrupp. Anmälan gäller deras kultförklarade låt Bögarnas fel, som gruppen framförde i direktsändning, utklädda till väckelseförsamling med komikern Henrik Dorsin i spetsen som lismande predikant med ”mycket moral, så mycket att det är dubbelmoral”. Låten är en trallvänlig historia där de homosexuella ställs till svars för allt som är dåligt i världen, allt från krig och diktaturer till oförsonliga lapplisor och stela leder.

Det intressanta är att det inte är Livets Ord eller någon dylik organisation som tagit illa upp och ligger bakom polisanmälan, utan en tevetittare som tagit sången på fullaste allvar. Ironi och satir kan i vissa fall givetvis vara subtil, men i det här fallet handlar det inte bara om att någon har missat målet, någon har verkligen lyckats missa hela planeten.

Jag minns uppståndelsen kring radioprogrammet Café Satan som sändes sommaren 2000 i Radio Extrem.

Det är i och för sig inget nytt. Jag hörde det inte själv då det begav sig, men jag minns uppståndelsen kring radioprogrammet Café Satan som sändes sommaren 2000 i Radio Extrem. De arga rösterna var många, insändarna ännu fler, och mot alla odds blev sommarprogrammet med det strategiskt valda namnet till och med en regeringsfråga. De klipp från programmet som jag senare hittat på nätet visar en ironi som varken är lika tydlig eller omedelbart roande som hos Grotesco, men att det är fråga om ironi är bortom allt tvivel.

Ironin är ett av alla skribenters, debattörers, kritikers och humoristers mest användbara arbetsredskap, och när den faller rätt är den ett mycket effektivt sätt att få fram en ståndpunkt eller ett budskap. Ironi kan få oss att se tydligare, att genomskåda det vi vant oss vid som normalt. Den visar färgerna i det gråtrista, humorn i det kvävande allvaret, den avslöjar människor och verkligheten – gör dem absurda och i bästa fall mer lätthanterliga. En krydda minsann, och kanske är ironin till och med en fullt legitim livsstrategi?

Kanske borde man samtidigt införa smileys i tidningsspråket, så folk ska veta hur nyheterna ska tolkas?

Ironin är dock som fyrklöver – man måste hitta den själv för att få del av lyckan. Att det är för svårt för en del vuxna människor ännu 2011 är beklagligt, och förstås orsaken till att man i både Holland och Frankrike talat om att införa ett nytt skiljetecken i skriftspråket, ett sorts vågformat utropstecken som ska markera att en mening är ironisk, precis som frågetecknet avslutar våra frågor.

Kaj Korkea-aho är författare.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.