Trollvinter handlar visst om sex

Michel Ekman invänder mot Oscar Rossis läsning av Trollvinter.

”Trollvinter, en roman där det inte finns ett uns av sexualitet eller drift. Snarare tematiserar boken sociala roller och nästan, samt barnets individuella uppvaknande” skriver Oscar Rossi i sin recension av Jukka Laajarinnes bok Mumin och tillvarons gåta (Hbl 28.6). Det förefaller mig vara en ganska begränsad läsning av en bok som i sin rikedom och klokhet mycket väl kan omfatta både sexualiteten och det som Rossi räknar upp.

För mig är det självklart att Trollvinter handlar om det sexuella uppvaknandet i förbindelse med en stark känsla av skuldbeläggande. Tecknet på skulden är att Mumindalen, där det hittills alltid varit sommar, har förvandlats till ett kallt och sterilt vinterrike. Dessutom gör det unga Mumintrollets upptäckt av sin sexualitet honom ensam. Hans livserfarenhet räcker ännu inte till för att föreställa sig att andra människor skulle ha upplevt något liknande. I sin egen värld är han nu den enda vakna i värld av sovande.

Frågan är förstås varför det sexuella uppvaknandet är så starkt förbundet med skuld, kyla och sterilitet. Trollvinter aktualiserar det svåra problemet hur mycket ens läsning får låta sig påverkas av vad man vet om författarens eget liv. I just det här fallet skulle jag vilja påstå att vi får en rikare och mer tänkvärd läsning genom att relatera till Tove Jansson själv. Som vi vet var författaren homosexuell, och att läsa Trollvinter som en berättelse om det komplicerade uppvaknandet till en från majoritetsnormen avvikande sexualitet är inte långsökt. Faktiskt har Tove Jansson själv gett nycklarna till denna läsning genom att som karaktären Tootikki porträttera sin egen partner Tuulikki Pietilä. Tootikki är Mumintrollets mentor i romanen, den som lär honom att glädja sig åt det som är i stället för att gnälla och längta efter en förlorad (heterosexuell) sommar. Och det är förstås, däri har Oscar Rossi rätt, en lärdom som är tillämpbar på livet i dess helhet, också utöver sexualiteten.

Michel Ekman är litteraturvetare och kritiker.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.