De som klagar har ibland rätt

Ett folk på drygt fem miljoner sysselsätter varje år förvaltningsdomstolen med 20 000 besvär och riksdagens justitieombudsman med 4 100 klagomål. Det är ett antal som fick mig att hyperventilera. Jag vågade inte ta fram siffrorna från tingsrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

HFD:s informationsdirektör Teuvo Arolainen redogör för kverulanterna i ett färskt nummer av tidskriften Kanava. Det är med dem som det är med alkisarna. En liten grupp törstiga strupar står för merparten av konsumtionen. De flitigaste rättshaveristerna skriver tiotals besvär och klagomål om året. Och precis som i fallet med storkonsumenterna drabbas hela systemet av dem som inte kan godta ett endaste myndighetsbeslut. Systemet blir långsamt.

Esbopolitikern Kurt Byman (obunden) framställs ibland som en landsplåga. Fullmäktiges möten drar ut på tiden för att den gode Kurt varken kan hålla sig till sak eller till angivna tider. Han talar och talar. Dessutom författar han vassa besvär. Det ser man fort om man granskar pappren.

Byman är värdefull inte enbart för sina egna väljare utan för alla Esbobor. Hans förtjänst är att han granskar Esboförvaltningen och även har avslöjat muthärvor. Beträffande västmetron är det enligt många hans fel att byggandet försenats.

I början av veckan berättade Helsingin Sanomat att det plötsligt är bråttom med att bygga metrostationen i Ängskulla. Ansvarige stadsdirektören är överraskad och hoppas på nya snabba beslut. För ett år sedan efterlyste Kurt Byman utomstående sakkunskap i metroprojektet med utgångspunkt i de skenande kostnaderna och stadsbornas obefintliga insyn i projektet.

Stadshuset svarade något arrogant att här behövs inga fler experter. Med facit i hand skulle det kanske inte ha skadat.
Också Hbl har på senare tid anslutit sig till dem som rycker i domstolarnas dörrar. Vi har redogjort för en mängd märkligheter i automatiseringen av metron, ställt ännu fler frågor och i alldeles för många fall besvarats med total tystnad.

Tyvärr leder överklaganden som bygger på misstänkta brott exempelvis mot offentlighetslagen på sin höjd till anmärkningar och lite böter. Det vet de som undanhåller information. Behandlingstiden är runt åtta månader i förvaltningsdomstolen. Lägg till följande instans HFD och vi talar om år. Också tidsaspekten gynnar dem som har något att dölja.

Många överklaganden förkastas. Men det betyder inte att de skulle ha varit förgäves, skriver Teuvo Arolainen. Och ibland har de som överklagar rätt även i ärenden som har stor allmän betydelse.

Dessutom … Gräsviksbron är i dåligt skick och ska repareras. Därför stängs en av körfilerna västerut av för trafik från och med i morgon.