Kunskap är makt

Nyckeln till en mera demokratisk stad är inte gårdsparlament med lite fickpengar utan tillgången till information. Eller jo, stadsdelsförvaltning är det också och dem ska både beslutsfattarna och invånarna arbeta för, men insynen i beslutsfattande är en bredare och rakare väg.

Offentlighetslagen bygger på total öppenhet. I praktiken finns sedan undantag som affärshemligheter och personuppgifter men utgångspunkten är att allt ska fram. Lagen är faktiskt ganska enkel, den hittas på nätet och den har inte tagits fram i går. Därför är det märkligt att den förvaltning som skapats för att sköta stadsbornas ärenden ofta har så stora problem med tillämpningen.

Automatmetroprojektet är ett exempel som visar på stora brister i öppenheten. Min uppfattning är att den här offentliga upphandlingen kännetecknas av medvetet mygel, sekretess som beror på okunskap och dessutom helt onödig försiktighet.

På tal om metron så har riksdagens biträdande justitieombudsman fullt upp. En utredning handlar om metrons säkerhet som också får det att gnistra till mellan Siemens och Helsingfors stads trafikverk HST. Biträdande JO granskar fallet med vattenläckan på järnvägstorget hösten 2009. Som det framgår av räddningsverkets rapport var det ett under att ingen skadades allvarligt eller omkom.

Orsakerna och ansvarsfrågorna utreddes aldrig ordentligt. Det andra klagomålet handlar om metroförarnas trygghet och ansvar i problemsituationer. Gemensamt för dessa är att HST är både myndighet och tjänsteproducent. HST granskar sig själv eftersom lagen ger den möjligheten. Något tvingande skäl att följa en lag som av jurister och säkerhetsexperter betecknas som korkad finns inte. Men HST väljer att vara som en mussla.

I onsdagens Hbl intevjuade jag Bo-Erik Ekström som i flera års tid analyserat de stora städernas bokslut. Som det framgick säger han inte att staden ljuger om ekonomin. Sedan kan man vara av olika åsikt hur enkelt det är att få fram alla siffror och framförallt hur man ska förstå dem. Ekström var tydlig med att säga att förståndshandikappet gäller både förvaltningen och journalisterna, och varför inte även ”vanliga stadsbor.” Jag håller med. Jag måste läsa på, ni också.

Dessutom… behöver det knappast påminnas att det är både bokmässa och val i helgen? Grattis också till Brändö lågstadieskola som firar 100 år!