Metroaffären har visat på brister i både journalisters och myndigheters kunnande om offentlighetslagen.

Fram med papperen, Helsingfors!

Granskningen av muthärvan vid byggnadskontoret i Helsingfors blev klar i sommar. Som Hbl i går berättade är rapporten hemlig med hänvisning till punkterna 15 och 17 i offentlighetslagens 24:e paragraf. Ordföranden för den politiska nämnd som övervakar byggnadskontoret är förbannad. Jarmo Nieminen (Saml) kan inte förstå varför så många myndighetshandlingar mörkas. Han menar att alla stadsbor är behöriga och bör få veta vad det är som pågår i Helsingfors.

Offentlighetsprincipen bygger på öppenhet. Mindre skojigt är att det som ska vara ett undantag det vill säga mörkandet verkar vara praxis i Helsingfors i ett läge där stadshuset understryker behovet av större insyn. Det är särskilt iögonenfallande nu under designhuvudstadsåret. Större insyn har varit ett genomgående tema.

Hur är kontrasten möjlig? Journalister har brister i sitt kunnande om offentlighetslagen men det är skam att myndigheter fumlar i mörkret. Lagen, tolkningar och framförallt texter som klargör lagens anda är blott en musklick borta. Samtidigt vet listiga jurister att ingen ännu blivit fälld för brott mot offentlighetslagen. På sin höjd delas det ut lite böter och det kan vara att riksdagens justitieombudsman skäller. Och om någon pigg pressnisse eller skattebetalare ändå skulle klaga så dröjer det två år innan Högsta förvaltningsdomstolen kanske kommer med ett fällande beslut.

Granskningen vid byggnadskontoret är dessutom sekretessbelagd i sin helhet. Det är fel. Hemlig-stämpeln gäller de delar i rapporten som kan äventyra syftet med granskningen (punkt 15, handlingar som innehåller uppgifter om inspektion som ankommer på en myndighet eller någon annan omständighet som har samband med en övervakningsåtgärd, om utlämnandet av uppgifter ur en sådan handling skulle äventyra övervakningen eller dess syfte eller utan vägande skäl skulle vara ägnat att åsamka den som har del i saken skada) eller affärsverksamhet (punkt 17, handlingar som innehåller uppgifter om kommuners affärs- eller yrkeshemligheter, samt sådana handlingar som innehåller uppgifter om någon annan motsvarande omständighet som har samband med affärsverksamhet).

Det är likadant med Helsingforsmetrons automatisering. Överenskommelser och avtal har hemligstämplats från första till sista papper. Därmed är det omöjligt för oss skattebetalare att med egna ögon se om stadens påstående om avtalens förträfflighet håller streck. Eftersom Siemens nu meddelat förvaltningsdomstolen att bolaget med några små undantag inte har något emot en publicering är det just det som staden borde göra – offentliggöra papperen omgående.

Dessutom… På lördag är det liv i Musikhuset när BUU-klubben med eminenta gäster och en massa barn tar över. Hej och le. Tokroligt!