Sveaborgsfärjan är liten jämfört vad som planeras för Kronbergsfjärden. FOTO: Hbl-arkiv.

Kolumn: Färjan är en kalldusch för bropartiet

Politikerna sågar expertutredningen innan bläcket i rapporten hunnit torka. Alltför långsam och alltför dyr, säger de.

Hur ska folk komma till och från färjorna, har ni tänkt på det? Det är trångt i centrum som det är. Mejlen och telefonen har gått heta efter gårdagens artikel om Degeröfärjan som sjönk direkt. Lite som det svenska regalskeppet Vasa, då.

Jag ringde en hel del på färjeutredningen i går, jag slog fler samtal än vad som fick plats i tidningen. Tjänstemän som jag talade med vill inte figurera med namn i tidningen för ”det försvårar en från förut känslig politisk debatt”. Bland det som jag fick höra känns beskrivningen ”uppdraget var att utreda hur Degeröfärjan kan bli möjlig, inte vad som talar emot den” som en öppen och bra devis om man inte är hängiven broanhängare.

Budskapet är att det inte finns något trafiktekniskt hinder för en snabb färjeförbindelse mellan den nya stadsdelen i västra Degerö och centrum och att den kostar en sjundedel av vad en bro skulle kosta. Detta är en kalldusch för bropartiet, där jag vet att många sett den aktuella rapporten som en nödvändig gardering mot besvär. Typ ”vi utreder nu det här så att ingen kan klaga sedan”. Frågorna som finns om den 1,2 kilometer långa bron är knappast mindre knepiga än de som nu ställs om färjeutredningens avgränsningar. Brobeslutet kan dessutom dröja på grund av ett fel i designtävlingen.

Marknadsdomstolen ska redan i sommar svara på ett klagomål gällande den internationella tävlingen om Kronbron. Juryn utsåg tio arkitekter eller arkitektlag bland drygt 50. Nummer elva var så missnöjd att det blev ett fall för rätten. Om Helsingfors stad förlorar är tävlingen avgjord långt in på 2013 års sida i stället för i höst. Det vore trist att vänta så länge för enligt Hbl:s källor ruvar de inbjudna propellerhattarna på riktiga mästerverk.

Självfallet kan man också undra om det är smart att en tung nämnds ordförande uttalar sig offentligt så starkt om färjeutredningen när nämnden får diskutera rapporten tidigast om någon månad. Nu vet vi åtminstone vad Soininvaara tycker och det är en bra sak. Det finns politiker som talar mycket men säger ingenting.

Tanken på en spårvagnsfärd på bron över fjärden är hisnande. Eller en cykeltur eller en promenad. Men också färjan har sin charm. Kanske skulle den också vara ett större dragplåster för turister än en bro, särskilt om det skulle finnas flera rutter? En färja är också lättare att dra in än en bro är att riva om omständigheterna en dyster dag skulle kräva det.

Dessutom … Håll utkik efter Stefan Lindfors omtalade busshållplats i Kampen i augusti. Trevlig sommar!