Superonsdagen

En välplanerad och samordnad övning i krisinformation? Eller ett sammanträffande? Dagens nyheter är många och flertalet tycker att få av dem är bra.

Paavo Väyrynen stal showen på tisdagen. En i grunden mera underhållande än samhälleligt viktig pressinformation förvandlades till första nyhet i Yles huvudnyhetssändning. I dag  hade det varit omöjligt. Som journalist har jag upplevt Estoniabevakningen, skolskjutningar, bomber och en del annat obehagligt som fått landet att stanna upp. Det som staten och ett stort företag berättade i dag på förmiddagen krävde mig veterligen inga omedelbara dödsoffer, men informationen hade alldeles säkert en förlamande effekt på tusentals människor.

När jag skriver det här har kommunministern precis visat upp den nya kommunkartan, försvarsministern dragit streck över truppförband och Nokia sagt tack och hej till en hel massa anställda i Salo. Direktsändningarna från obekväma pressinformationer har avbrutits när folk måste få hämta andan och tänka efter. På eftermiddagen fylls programtiden av kommentarer. Transportsträckan från försvarsnyheten till kommunchocken kantas av Kolmas nainen, Broadcast och annan lagom ledsam popmusik. Någon har tänkt?

Ytterligare ett sammanträffande är kommunpamparnas årliga seminariekryssning. Den pågår nu. Samtalsämnet är givet och medierna för en gångs skull ivrigt med för att ro och hopa.

Huvudstadsregionens hjärntrust får titta i spegeln. Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Sibbo har haft rejält med tid att framkalla alternativa och framförallt reella förslag på bättre boende, byggande, kollektivtrafik, utbildning och vård. Envist har alla kört ett eget race. Nå, nu är kortet på hyllan men marrandet fortsätter. På webbplatsen helsinginseutu.fi kan var och en själv se att det i alla fall  inte varit brist på utredningar, arbetsgrupper och kommittéer.

På Twitter är det uppsägningarna i Salo och försvarsreformen som dominerar. Att man tömmer östra Finland på soldater men bevarar Dragsvik är förstås enklare att kommentera på 140 tecken än kommunreformen.

Dessutom… Det riktiga förslaget till skolnätsreform har läckts ut på Facebook, enligt svenska Yle. Debatten är livlig. Läs mera här.