Ja tja nej, säger Esbo

Trots en utredning som pekar på flera fördelar gör en del tummen ner för ett självständigt arbis i Esbo.

 

Svenska arbis i Esbo har problem. I dag lyder det under det finska arbetarinstitutet och det medför kort sagt oklar ledning, krångligare budgetering och överlag en verksamhet som ständigt är i skuggan av den finska. Utredningsrådet Alice Lillas presenterar, på uppdrag av Esbo stadsfullmäktige och bildningssektorns chef Aulis Pitkälä, en räcka förbättringsförslag. Ett av dem är att flytta över den svenska verksamheten från kulturnämnden till svenska dagvårds- och utbildningsnämnden. Utredningen liksom kulturnämndens ställningstagande hittas enkelt på Esbo stads hemsida.

Det som Alice Lillas föreslår är ett självständigt svenskt arbis. Det "finns realistiska förutsättningar för en autonom verksamhet" särskilt som "stadens utbildningspolicy stöder ytterligare ett självständigt institut" med egen rektor och administration och allt "i enlighet med de svenska kommuninvånarnas önskemål", skriver hon. När man läser vidare och förbigår sådant som kan uppfattas som känslomässigt pladder om minoritetsbehandling och tittar särskilt på de ekonomiska argumenten är det svårt att hålla med kulturnämnden som stöter ifrån med hänvisning till en äventyrad kostnadseffektivitet. Enligt utredningsrådet behöver en ny tjänst inrättas i kundservicen men i övrigt verkar omställningen mest handla om förändringar i en befintlig organisation. Det är också svårt att se det dyra i Alice Lillas förslag att koncentrera svenska arbis verksamhet till Mattlidens skolcentrum.

Enligt mina källor är folk på krigsstigen, och somliga är till och med oroliga för ett nytt språkkrig. Diskussionen i kulturnämnden lär ha varit mer än livlig. Utgående från offentliga dokument borde saken vara klar och Esbos nya svenska arbis öppna på hösten 2012, lagom till designhuvudstadsåret där Esbo deltar och därmed förbinder sig till devisen En bättre vardag för invånarna. Bråket, för det beskrivs för mig som ett bråk, känns märkligt också mot bakgrunden av Aulis Pitkäläs uttalande i Hbl för två månader sedan. Han sade att utredningsrådets lösningar fungerar när det gäller både ekonomi och personal. "Som jag ser det är det bara upp till politikerna att fatta beslut. För det svenska språket och den svenskspråkiga kulturen skulle det vara viktigt." Men eftersom kulturnämndens beslutsförslag togs bort från stadsstyrelsens föredragningslista på sista mötet innan jul är sista ordet inte sagt, eller?

Dessutom… Nästa vecka lanseras en WDC-app för mobilen som ska göra det enkelt att bläddra i designhuvudstadsårets program, kartor och läsa senaste nytt.