Bygga och bråka

I Vanda fortgår stadshusets reparationsarbeten. Stadsfullmäktige håller sina möten i företagscentret Leija i närheten av Jumbo så länge arbetena pågår i stadshuset i Dickursby.

Vandapolitikerna sysselsätter sig med valet av ny stadsdirektör efter schabblet med Jukka Peltomäki. Sju personer har inom utsatt tid sökt tjänsten. Men reglerna är sådana att politikerna inte är tvungna att välja bland dem som öppet sökt stadsdirektörstjänsten. De kan också utse en person som anmält sig för tjänsten.

Därför kommer valet säkert att omges av hyschhysch tills fullmäktige den 14 november samlas för att välja ny stadsdirektör. Ett starkt namn som nämnts i förhandsspekulationerna är Kari Nenonen som är viceverkställande direktör vid kommunförbundet.

I Vanda ska politikerna också välja en ny biträdande stadsdirektör eftersom man aldrig hann utse någon efterträdare till Jukka Peltomäki som innan han valdes till stadsdirektör var biträdande stadsdirektör med ansvar för markplaneringen. I Vanda sitter politikerna nu intensivt i kabinetten och funderar på hur de båda topptjänsterna ska fördelas och vilka de personer är som ska utses. Det troliga är att stadsdirektören utses bland socialdemokraterna medan markplaneringen sannolikt går till en person med anknytning till samlingspartiet.

Nästa vecka ska ställföreträdande stadsdirektören Martti Lipponen presentera nästa års budgetförslag. Eftersom det nästa år är kommunalval är det sannolikt att Lipponen, trots Vanda stads skulder, lägger fram en försiktigt expansiv budget.

I Esbo fortgår farsen kring det tomma stadshuset i Esbo centrum. Det kostar kring 90 000 euro per år att hålla fastigheten i någorlunda skick. Byggnaden har nu stått tom i tre år. Och den kommer sannolikt att fortsätta att stå tom och outnyttjad i åtminstone tre år till.

Notan för det tomma stadshuset kommer således att stiga till över en halv miljon. Och räknar man dessutom med att tjänstemännen under alla de här åren har arbetat i hyrda lokaler i närheten så stiger kostnaderna för det tömda stadshuset ytterligare. Målet är att riva stadshuset. På stadsplaneringskontoret i Esbo ritas som bäst detaljplanen för stadshuskvarteret i kvarteren kring stadshuset. Planen väntas bli klar före årsskiftet. Bostadshus ska ersätta de gråbruna kontorskomplexen.

 

I Esbo fortgår farsen kring det tomma stadshuset i Esbo centrum.

Trots det utgår alla från att stadshusrivningen dröjer med flera år eftersom flera politiker redan sitter och formulerar sina besvärsskrifter mot rivningsbeslutet och de nya planerna. I sista hand blir det Högsta förvaltningsdomstolen som fattar de slutliga besluten om stadshusets öde.

Det slutliga beslutet om stadshusets öde kommer att fördröja utvecklingen i Esbo centrum med flera år.

Dessutom... Saija Äikäs-Idänpään-Heikkilä (Saml) lämnar posten som stadsstyrelsens ordförande i Esbo kommer hon att ersättas av sin partikamrat Tommi Laakso.