Tre män men vems är manuset?

Mer eller mindre skickliga PR-manövrar konkurrerar om spaltutrymmet med larmrapporter om tvära konjunktursvängar och börsras. Många undrar vem regissören är.

Otroliga mängder trycksvärta har de senaste månaderna ägnats två ganska marginella politiker. Ex-stadsdirektör Jukka Peltomäkis (SDP) hyreslägenhet, resor och kvinnoaffärer har stulit uppmärksamheten från svårt skuldsatta Vandas överlevnadskamp. Till slut blev han sittande med Svarte Petter på hand. Jussi Halla-ahos (Sannf) aningen egna problemlösningsförmåga kritiseras runtom i det krisdrabbade Europa. Än så länge kommer han undan med skamvrån och lite kvarsittning.

Jukka Peltomäki och Jussi Halla-aho är inte ensamma när de beskyller medierna för smutskastning. Möjligen är det 10 procent av webbdebattörerna som står för 95 procent av alla inläggen men det är ändå tydligt att fokuseringen på person i stället för substans irriterar. Men vad är substans? Hur framstående politiker uttrycker sig och hur de sköter sina privata affärer har betydelse för de människor och den institution som de representerar. Vandaborna har i enkäter skämts över Peltomäkiteatern men många har också kritiserat pressen. Halla-aho och "hans falang" får arga mothugg av både egna partikamrater och kolleger i riksdagen. Det som skrivs om honom på insändarplats och i sociala medier är otroligt polariserat. Det är hat och det är kärlek.

 

Vissa dagar är det bara Jukka, Jussi och Jarkko som ryms i spalterna.

Det finns en tredje karl i huvudstadsregionen som stulit uppmärksamheten från verksamhetens kärna, om vi säger så. NHL-busen Jarkko Ruutus val av ny klubb elektrifierade nationens hockeykretsar: Den evige IFK:aren som valde lokalkonkurrenten Jokerit.

Jukka Peltomäki hann knappt sätta sig bakom stadsdirektörsbordet, Jussi Halla-aho har precis öppnat riksdagens dörr och Jarkko Ruutu har spelat tre matcher i FM-ligan. Vissa dagar är det bara Jukka, Jussi och Jarkko som ryms i spalterna. Det är förargligt, då vi med pannan i djupa veck i stället borde ägna oss åt arbetslösheten i Vanda, Greklandspaketet och bristen på proffsdomare i ishockeyligan.

Vanda stad och Sannfinländarna har närmast nollkoll på imagehanteringen, och det kan vara att Harry Harkimos hockeyförening haft mera tur än talang med profileringen av den nye spelaren i offentligheten – inga pengar kan köpa den synlighet, tillsvidare mest positiv, som Jokerit fått – men det är ju inte hur det är utan hur det ser ut som räknas. Eller hur?

Dessutom … Fyra av fem nylänningar vill satsa på kollektivtrafik i stället för privatbilism, visar en ny enkät. De som är under 25 år är mest positiva till bättre kollektivtrafik.