Det jäser kring Peltomäki

Det jäser rejält bland politikerna i Vanda. Vårens stadsdirektörsval är i dag en soppa som när som helst kokar över.

Den 23 maj, då valet verkställdes fick Jukka Peltomäki 34 röster. Fullmäktige i Vanda har 67 medlemmar och Peltomäki valdes genast i första omgången.
Då valet verkställdes var alla politiker inte medvetna om att en av stadens egna arkitekter hade gjort en polisanmälan om Peltomäkis koppling till arkitektbyrån Forma-Futura. Polisanmälan gjordes i början av april. Jukka Peltomäki var då biträdande stadsdirektör med ansvar för markplaneringen i Vanda. Polisen i Östra Nyland hade hand om utredningen.

Få anade vilka följder stadsdirektörsvalet skulle få. Många såg och förstod maktkampen mellan socialdemokrater och samlingspartister. Men att valet också skulle uppdaga händelser och skeenden vi är vana att uppleva och se i B-klassens TV-såpor var en överraskning för de flesta.
Efter Vandaarkitektens polisanmälan gick det ett par månader utan att något synligt hände. Den 23 maj valde stadsfullmäktige Peltomäki till ny stadsdirektör.

Ungefär en månad efter stadsdirektörsvalet publicerade Helsingin Sanomat på nytt nyheten om den pågående polisutredningen om Peltomäkis koppling till arkitektbyrån Forma-Futura. Vantaan Sanomat var i mitten av april först ute med nyheten om polisutredningen.
Då HS skrev om misstankarna vaknade kriminalpolisen. Utredningen om de misstänkta kopplingarna mellan Peltomäki och den utpekade arkitektbyrån överfördes till Centralkriminalpolisen. Polisutredningen pågår fortfarande.

I somras samlades stadsstyrelsen till ett par möten för att höra Peltomäki och diskutera hans ställning. Vid de mötena beslöt majoriteten att vänta med åtgärder tills polisutredningen är färdig. Det betydde att Peltomäki först kunde fungera som stadsdirektörsvikarie och att han den 1 augusti kunde ta emot tjänsten som stadsdirektör i Vanda.
Men uppståndelsen kring Peltomäki fortsätter. Förra veckan rapporterade lokaltidningen om en tjänsteresa till Manchester. Lokalidningens text om stadsdirektören och hans damsällskap var snäll jämfört med de rapporter vi fått om resan, säger en politiker samtidigt som han bekräftar att det bakom kulisserna pågår en intensiv debatt om det skedda.
Om 17 ledamöter kräver det, kommer stadsfullmäktige om ett par veckor att diskutera Peltomäkis möjligheter att fortsätta som stadsdirektör. I Vanda tycker många att måttet är rågat. Förbrukat förtroende handlar inte bara om juridiken. Det handlar också om etik, moral och politik.

Till saken hör att Vandaborna känner, eller borde känna, Jukka Peltomäki. Han var medlem av stadsfullmäktige under åren 1973–1992. Åren 1988–1992 ledde han som ordförande arbetet i fullmäktige. Men krisåren i början på 1990-talet drabbade Peltomäki hårt. Han överskuldsattes och lämnade politiken.
Familjen flyttade till Portugal där han arbetade med projektuppdrag för arkitektbyrån Forma-Futura. Då Peltomäki 1995 flyttade tillbaka till Finland fick han hyra bostad av ett dotterbolag till Forma-Futura. Där har han bott sen dess. Han var då också anställd vid den utpekade arkitektbyrån.
Innan juristen Jukka Peltomäki, 2006, valdes till biträdande stadsdirektör i Vanda arbetade han som direktör vid Nylands förbund och som projektchef vid Inrikesministeriets kommunavdelning där han jobbade med frågor i anslutning till de pågående kommunreformerna.

Dessutom... Längs Ringlederna kring Helsingfors fortsätter de massiva vägarbetena. Arbetena motiveras med stockningar och svåra flaskhalsar. Få reflekterar över att trafikstockningar inte kan byggas bort. Bredare och bättre vägar ger plats för ännu fler bilar. Stockningarna upphör då pendlare och andra överger personbilarna och börjar åka kollektivt.