Befängt

Hur kan någon tro att analfabeter från Asien, Mellanöstern eller Afrika sitter och smider ingående planer på att komma till Finland för att utnyttja våra sociala bidrag?

Den nordiska välfärden känner alla till. Men detaljerna i vårt sociala bidragssystem är inte kända över hela världen. Hallå, vår paragrafdjungel är så snårig att vi inte ens själva vet hur vi ska gå till väga i fall vi råkar i svårigheter och behöver hjälp. Hur kan man då tro att asylsökande och flyktingar kommer hit bara för att sko sig på våra pengar. En del asylsökande kan säkert orientera sig i en riktig djungel men det betyder inte att de klarar av den paragrafdjungel som gäller de finländska bidragen och stöden.

Invandrare är inte heller en enhetlig grupp. Mina högt utbildade indiska vänner, som i många år arbetat i den finländska IT-branschen, har avlagt högre högskoleexamen. De har i åratal betalat samma skatter som alla andra finländare. De bor i sin egen bostad och har aldrig nyttjat det finländska bidragssystemet. Trots det får de utstå glåpord i sin vardag.

Vår lagstiftning utgår också från att alla barn har rätt till dagis och utbildning. Lagstiftningen gör ingen skillnad i hudfärg, etnisk bakgrund eller religion. Invandrarbarnen behöver samma omsorg och samma trygghet som våra egna barn. Invandrarbarnen har rätt till utbildning. Och om de inte har det med stöd i vår lagar så har de det med stöd av de internationella fördrag som Finland har undertecknat.

För att ha samma förutsättningar som våra egna barn måste vi acceptera särbehoven och ge dem det stöd de behöver för att lära sig våra inhemska språk. De behöver också stöd för att kunna behålla sina egna modersmål.

Vi håller oss också med en besynnerlig terminologi. Invandrartäta skolor är ett negativt begrepp, som används då vi talar om problemskolor som stambefolkningen skyr. Samtidigt talar vi med stolthet om internationella skolor där föräldrarna gärna placerar sina barn. Visst, jag vet, de mindre bemedlade invandrarbarnen går i våra vanliga grundskolor, medan de som har råd betalar upp till 15 000 euro per termin i terminsavgifter för att barnen ska kunna gå i den internationella skolan.

Utbildning är en viktig byggsten i alla lyckade integrationsprocesser. Skola och utbildning är också porten ut i arbetslivet.

I Finland är asylsökande och flyktingar sannolikt ett litet problem om man jämför dem med de förluster samhället gör på grund av fifflet på arbetsmarknaden.  Skattefuskande utländska företag som håller sig med utländsk svartjobbande arbetskraft förorsakar mycket större samhällsförluster än det vi betalar i stöd och bidrag till asylsökande och flyktingar.

Dessutom ... Regeringsförhandlarna kommer troligen inte att kräva ändringar i kommunstrukturen i Helsingforsregionen. Däremot kan förhandlarna nog komma överens om andra åtgärder som leder till effektivare beslutsprocesser.