Svart häst

De närmaste dagarna och veckorna är betydelsefulla i Vanda. Stadsdirektör Juhani Paajanen går i pension i sommar och staden ska få en ny stadsdirektör.

Inom utsatt tid söktes tjänsten av nio personer. Men den nya stadsdirektören behöver inte väljas bland dem som sökt tjänsten. I Vanda hade politikerna lämnat dörren på glänt så att personer som inte vill utsätta sig för en offentlig ansökningsrunda ska kunna hänga med genom att meddela att de är intresserade. Det betyder att valet är öppet ända in i det sista och att en stor del av beredningen sker i olika kabinett.
Valbredningen i Vanda leds av stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml). Vice ordförande är fullmäktiges ordförande Antti Lindtman (SDP). De politiska partiernas gruppledare är medlemmar i valberedningen.

Både samlingspartisterna och socialdemokraterna gör anspråk på stadsdirektörstjänsten. Paajanen anses sitta på ett socialdemokratiskt mandat. Sedan Paajanen valdes har styrkeförhållandena ändrats. I dag är Samlingspartiet störst i Vanda.
Målet är att valbredningen vid sitt möte den 10 maj ska en komplett namnlista på dem som är aktuella för stadsdirektörsjobbet i Vanda. Eventuella intervjuer gör valberedningen den 17 maj och sedan ska stadsfullmäktige välja en ny stadsdirektör den 23 maj.

I Vanda ska stadsdirektören ha högskoleexamen, känna till kommunförvaltningen, ha goda kunskaper i finska och nöjaktiga kunskaper i svenska samt chefserfarenhet. Dessutom ska stadsdirektören vara lämplig, vilket i det här sammanhanget betyder att personen ska ha stöd i fullmäktiges största grupp, Samlingspartiet. Stadsdirektören ska vara behörig och lämplig. Bland dem som sökt tjänsten uppfyller Hannu Rossilahti, Jukka T. Salminen, Kari Hannus och Pekka Virkamäki kriterierna. Rossilahti är överdirektör vid Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet medan Kari Hannus är biträdande stadsdirektör i Björneborg. Virkamäki och Salminen innehar redan höga tjänster i Vanda.

Ett stalltips inför valet är att biträdande stadsdirektör Martti Lipponen utses till ny stadsdirektör. Om socialdemokraterna av någon anledning lyckas övertyga de andra partierna om att den nya stadsdirektören ska vara socialdemokrat ligger biträdande stadsdirektör Jukka Peltomäki bra till. Då har också biträdande stadsdirektör Elina Lehto-Häggroth möjligheter. Hon var ju innan hon kom till Vanda stadsdirektör i tvåspråkiga Lojo.
Utöver dessa kan det naturligtvis dyka upp någon eller några helt nya stadsdirektörsaspiranter. Men då det nu verkar som om Samlingspartiet också skulle lägga beslag på stadsdirektörstjänsten i Vanda så kommer storstäderna Helsingfors, Esbo och Vanda alla att ha stadsdirektörer med en stark samlingspartistisk anknytning.

Dessutom ... Helsingfors står som bäst inför en liknande rekryteringsprocess. Biträdande stadsdirektör Paula Kokkonen går i pension. Det betyder att en rad behöriga och lämpliga, samlingspartistiska kandidater sitter och finslipar sina meritförteckningar.