Mikael Jern: Vägval för genmodifierat foder

Få konsumenter har någon aning om hur våra produktionsdjur utfodras. Därför vet de inte heller att användningen av genmodifierad soja i fodret är helt dominerande vid uppfödningen av grisar och fjäderfä i de flesta EU-länder och även i många andra länder utanför EU.

I Finland däremot har uppfödningen hittills till största delen skett utan användning av genmodifierat foder. Men nu står foderfabrikerna och köttuppfödarna inför ett vägval även i vårt land.

Orsaken är att genmodifierad soja så totalt håller på att ta över världsmarknaden att foderinköparna får det allt svårare att hitta icke genmodifierad soja till ett rimligt pris. I Brasilien till exempel, som tävlar med USA om att vara världens största sojaproducent, kommer nästan 90 procent av soja-arealen att vara sådd med genmodifierade sojasorter i år.

Tidningen Maaseudun Tulevaisuus rapporterade för ett par veckor sedan att stora aktörer i den finländska foderindustrin nu överväger att övergå till genmodifierad soja som råvara i vissa foder. Enligt industrin har det blivit svårare att ens få vettiga offerter för att köpa in icke genmodifierad soja. Soja är en viktig ingrediens i proteinfoder, speciellt för grisar och fjäderfä. För nötkreatur passar det bättre med rybs- eller rapsprotein. Det gör att foderindustrins kommande avgörande inte påverkar mjölksektorn lika mycket.

För konsumenten innebär användningen av gm-soja i djurfoder ingen risk. Men det handlar mycket om principer. Den finländska kött- och mejeriindustrin har hittills flaggat för att hålla genmodifierat foder utanför produktionskedjan. Detta för att ge konsumenterna ytterligare ett argument att välja inhemskt, att ge ett mervärde åt de inhemska produkterna. Nu riskerar det argumentet att försvinna. Problemet är att ingen varit intresserad av att betala extra för mervärdet. Producentpriserna på kött i Finland har ofta legat under medelnivån i EU. Så det är i praktiken producenterna som helt själva fått ta de extra kostnaderna för icke genmodifierat foder.

En annan intressant aspekt är att en stor sojafabrik i höst kommer att öppna i Nystad. Fabriken som blir en av de största i Europa siktar till stor del på exportmarknaden, men skulle gärna också ha finländska kunder. Åtminstone i första skedet kommer fabriken att använda icke genmodifierad sojaråvara, vilket gör att tillgången här i landet borde vara tryggad trots att priset är högre.
Frågan är nu alltså om den finländska livsmedelskedjan, i slutändan konsumenterna, tycker att det finns ett mervärde i kött producerat utan genmodifierat foder. Och i så fall är villig att betala för det.

Mikael Jern är agronom och jordbrukare.