Det är individen som avgör

Jag var för några år sedan inbjuden till ett föredrag med efterföljande diskussion på American Chamber of Commerce i Singapore. Föredragshållare var Tommy Koh, tidigare Singapore-ambassadör till USA och Förenta Nationerna.

De amerikanska värdarna hade gett Tommy Koh ett utmanande ämne att tala om. Which political system produces better results, the western democratic model or the Asian authoritarian model. (Vilket politiska system skapar bättre slutresultat, en västerländsk demokrati eller en auktoritär asiatiska modell ).

Det var ju inte speciellt svårt att förstå att värdarna hoppades på att Tommy Koh, som var känd som något av en oliktänkande i Singapore, med sin långa tid i USA bakom sig skulle komma med en kritisk granskning av Lee Kuan Yews styrelseskick i Singapore. Men det gjorde Tommy Koh inte.
I stället vände han på frågan, och sade att inget politiskt system garanterar något specifikt slutresultat. En perfekt demokratisk process kan resultera i en regering som är helt oduglig, lika väl som den kan resultera i en regering som är ytterst kompetent.

Ett auktoritärt system kan resultera i en regent som totalförstör det land han leder och Tommy Koh använde Filippinernas mångårige president Ferdinand Marcos som ett avskräckande exempel men kan likväl resultera i en regent som leder ett land från tredje världen in i den första, och från språk-  och rasbaserade upplopp och stridigheter till ett av världens säkraste och mest harmoniska länder, och här var Tommy Kohs exempel Singapores mångårige premiärminister Lee Kuan Yew.

Det är individerna som avgör, sade Tommy Koh. Bra ledare likväl som dåliga ledare kan nå makten under vilket system som helst.

Jag mindes Tommy Kohs föredrag förra veckan då jag lyssnade till talarna vid republikanernas partikongress i USA. Jag har i en tidigare kolumn påtalat den dubbelmoral politiker praktiskt taget utan undantag gör sig skyldiga till då de före val kommer med löften de mycket väl vet att de ifall de blir valda inte kommer att kunna leva upp till. Alla gör det är en dålig ursäkt för att inte ha kurage nog att tala om för väljarna hur man verkligen tycker och tänker, och vad man verkligen kommer att göra ifall man blir vald. New Jerseys guvernör Chris Christie sade i sitt keynote speech till kongressen att väljarna är mogna nog att höra sanningen. Han har helt rätt, men det han sade reflekterades inte i de tal som republikanernas presidentkandidat och vice presidentkandidat höll, och kommer knappast att reflekteras heller denna vecka i demokraternas partikongress.

Konsumenter har i de flesta länder ett lagligt skydd mot vilseledande reklam. Det vore hög tid att införa något liknande för politiker. Kanske kunde man då uppleva politiska ledare som före valen säger vad de tänker och efter valen gör vad de lovat, och gör beslut som är riktiga oberoende om de ger politiska poäng. 

Thomas Zilliacus är styrelseordförande och ägare till en företagsgrupp med huvudkontor i Singapore.