Ekologiskt inte bara en fråga om miljö

Småbarnsföräldrar som vill ha naturlig, giftfri mat lagad från råvaror av hög kvalitet. Det är en ny nyckelgrupp för försäljning av ekologiska livsmedel. Sådana som jag alltså.
Eller, nja, just jag är inte någon ny grupp. Jag har varit ekonörd sedan jag flyttade hemifrån och började handla mat själv. Även när jag gick på universitetet kämpade jag för att få in ekologiskt i matbudgeten. Ofta stannade det vid mjölk, potatis, lök, torkade linser och kikärter. Men å andra sidan fanns det inte så mycket annat ekologiskt i butikerna vid den tiden.
Men nu har jag tydligen blivit trendig. Det här miljöengagemanget och intresset för ekologisk mat som jag haft sedan tidigt 1990-tal visar sig nu vara en trend.

Utbudet på ekologiska varor är betydligt sämre i Finland än i Sverige. Närbutikerna som finns på varje gathörn tycker sig tydligen inte ha omsättning nog att ta in ekologiska produkter. I stället erbjuder de dyr mat av halvtaskig kvalitet. Något bättre på stormarknaden. I Sverige däremot har båda de stora livsmedelskedjorna lanserat ekoprodukter under egna märken och har satsat mycket på att göra reklam för ekologiskt. Det har bidragit till både ökat utbud och ökad efterfrågan.
Men snart kanske det blir bättre även här.
Efterfrågan på ekologisk mat i Finland har ökat snabbare än utbudet. Nu gäller det för producenterna att komma ikapp. Om de vågar ta steget ställa om från konventionellt lantbruk till ekologiskt. Jag deltog som föreläsare vid Ekotankesmedjan utanför Vasa häromdagen. Där fick jag höra att antalet lantbrukare som ställer om till ekologiskt ser ut att öka som ett svar på ökad efterfrågan. Jag hoppas det.
Ta fläskkött till exempel. Grisar som är uppfödda ekologiskt har större utrymme att röra sig, möjlighet till utevistelse och får växa i sin egen takt utan tillsatser i fodret. Det köttet håller dessutom enligt min erfarenhet bättre kvalitet än konventionellt kött.
Just kvaliteten är det viktigaste för en annan ny konsumentgrupp för ekologiskt. Medelålders män och kvinnor som är beredda att betala för mat av bättre kvalitet. Ekologiskt står för dem inte bara för miljö, utan för omsorg om råvarorna och bättre smak. Kanske kockprogrammen i tv inspirerat till fin matlagning.

En bidragande orsak till att andelen ekomat av livsmedlen är mer än dubbelt så hög i Sverige är skolköken. I städer som Lund och Malmö är nästan 40 procent av maten i skolan ekologisk. Till endast en lite högre kostnad och med högre kvalitet som följd.
Jag tror att ökad efterfrågan på ekomat är en del av en långsiktig trend där vi bryr oss mer om vad vi äter.
Produktionen är lite mer konservativ. Det kan vara förståeligt, då en omställning till ekolantbruk kan vara kostsam i möda och investeringar. Men det finns en växande marknadspotential i att sälja ekologiska produkter. Det vore synd för både miljön och oss konsumenter om den inte utnyttjades.
Maria Wetterstrand är fristående grön samhällsdebattör och skribent i Sverige.