Populisternas delansvar

Så här går det då populistiska, mer eller mindre rasistiska partier legitimerar hat mot medmänniskor.

Så skrev jag på Facebook i söndags som en enkel liten kommentar till tragedin i Norge. Min avsikt var inte att ge någon uttömmande förklaring till massmördarens framfart, bara att peka på en aspekt.

Men på en icke obetydlig sådan.

Jag fick mycket medhåll, men också enstaka mothugg - som att min förklaring var för enkel. Det var den förstås, för den gällde bara en del av en helhet. TV-nytt tog fasta på min tes, och lät både mig och en forskare förklara oss närmare. Då de sekunder som sändes var bara fragment vill jag gärna vidareutveckla tesen, även om den sedan dess verkar ha blivit något av allmängods.

Jag drog en parallell till den ultragröna fundamentalisten Pentti Linkola, som för flera år sedan i tv sade att det skulle kännas gott om någon skulle förverkliga hans önskan om att reducera mänskligheten med våld.

Det var ju inget annat än en uppmaning till massmord, som av någon kunde tas bokstavligt.

Nu är Linkola förhoppningsvis ingen auktoritet - utom att till och med han kan vara det för någon likasinnad men mer våldsamt lagd person än en i och för sig oförarglig fiskargubbe och idealist. Hos en galning kan även en svag auktoritet legitimera förryckta våldshandlingar.

Men det finns andra auktoriteter som uttrycker sig mer finkänsligt än så. De uppmanar inte direkt folk att döda, men nog att se ner på andra och hysa agg mot allt som är annorlunda, det må sedan gälla utlänningar, andra religioner, folk med annan sexuell läggning än den vanligaste, och så vidare.

I den norske gärningsmannens snedvridna värld representerar tydligen särskilt muslimer, och alldeles speciellt muslimska invandrare i Västeuropa, men också vissa politiker och till och med kvinnor det onda som helst borde utrotas. Varifrån hade han fått sådana föreställningar?

Jo, han hade varit med i det populistiska norska Fremskrittspartiets led. Han hade kontakter med brittiska ultranationalister. Och så nämnde han sannfinnen Jussi Halla-aho som något slags ideologisk broder...

Någonstans ifrån hade han fått uppfattningen att hans världssyn är helt legitim. Han har ju erkänt massmorden, men sjukt nog inte att de vore något brott.

Nu menar jag förstås inte att man direkt kan skylla den norska tragedin på de brittiska ultranationalisterna, på våra sannfinnar, på Sverigedemokraterna, på det danska folkepartiet - eller ens på Fremskrittspartiet i Norge.

Men visst har de här populistpartierna bidragit till att skapa ett samhällsklimat där sjuka hjärnor kan få grogrund och legitimation för galna handlingar.

Och från populistpartiers mindre nogräknade aktivister har den norske massmördaren redan fått uttalade sympatier, åtminstone av en italiensk Lega Nord-MEP och en fransk lokalpolitiker från Front National.

Populisterna avslöjar sitt allra fulaste tryne.

Björn Månsson är generalsekreterare för svenska riksdagsgruppen.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.