Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Mat & dryck
    • Resor
    • Mode
    • Trafik & motor
    • Hobby
    • Boende
    • Vin & öl

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Symbios. Mjölksyrebakterien trivs hos människan och bildar där en kefir-kultur. (Foto: Mostphotos )

    En mjölk­syrebakteries berättelse

    Erik Sandström
    Publicerad: 12.01.2016 04.40 • Uppdaterad: 12.01.2016 11.22

    Ämnesord

    • Vetenskap
    • Hälsa

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    För länge sedan lyckades mina förfäder tämja männi­skan, men de kunde knappast inse riktigt hur stor betydelse människan skulle få för vårt släkte. Jag är en mjölksyrebakterie och det här är min berättelse.

    Jag bor i ett kollektiv. Här bor också kring tjugo andra sorters mjölksyrebakterier och flera sorters jäst. Ibland blir släktingar förvånade då de hör om hur vi bor, och de kan inte förstå att vi frivilligt bor tillsammans med jästsvampar. Men man måste inte alltid konkurrera bara för att man är annorlunda. Vi kommer överens och tillsammans är vi en kefir-kultur.

    Jag skulle våga påstå att vi har det bättre än de flesta andra bakterier i världen, människorna är nämligen lydiga och rutinmässiga. De ger oss mjölk och är riktigt nöjda med att äta resterna när vi är mätta. Vi omvandlar mjölken till en tjockare syrlig, och ibland bubblig, dryck och i samma veva skapar vi fler kefirkorn, eller kefirgryn, där vi bor. Den tama människan flyttar lydigt över våra kefirkorn till ny mjölk, när vi är klara med den gamla.

    Människorna kräver ständig skötsel och vi tar väl hand om vår boskap. Bland annat skyddar vi människan från illasinnade bakterier genom att omvandla mjölk till en mer hållbar form. Vilken bakterie som helst kan nämligen dyka upp och förstöra mjölken, men försök bara invadera en livskraftig kefir! Det är inte så lätt ska jag säga.

    Det finns tio gånger flera bakterieceller i en människa än det finns människoceller, eller ungefär 1,5 kilogram bakterier. Bakterierna i människan lever i symbios lite på samma sätt som vi i kefiren, vi ger näring åt varandra. Om bakterien Bob inte äter en viss sorts fibrer, så kan bakterien Beata äta dem och Bob kan äta resterna efter att Beata omvandlat fibrerna och gjort dem mer lättillgängliga för Bob. Tillsammans kan flera bakterier bygga upp komplexa näringsnätverk och så länge människorna förstår att äta mångsidigt så mår också människans bakterier bra.

    Kefir-kulturens uppkomst

    Våra förfäder hade det inte lätt. Livet var en ständig kamp om överlevnad, en jakt efter mat och gynnsamma förhållanden. Vi får vara tacksamma för att de kom på idén att skapa symbios mellan bakterier och jäst, eller en SCOBY (A symbiotic colony of bacteria and yeast). Nu är levnadsförhållandena ganska trygga. Kulturer som består av bara en sorts bakterie behöver kanske inte dela utrymmet med någon annan, men de är känsligare för att slås ut.

    Vår kultur härstammar från Kaukasus, men exakt hur vi kom till är oklart. En teori är att folk återanvände samma kärl för att fermentera mjölk och att kefirkornen med tiden bildades längs kärlets väggar. Senare har andra försökt återskapa processen. Alla bakterier och jästar som brukar bo i kefir samlades och sedan flyttade de samtidigt in i ett glas mjölk. Någon symbios uppstod inte och ni kan tänka er vilket kaos. Det tar tid att bygga upp kultur, det handlar om en lång rad försök och misstag.

    Då jag talar om vår kultur så är det viktigt att inse att det inte är någonting konstant. Det går inte att räkna upp alla mikroorganismer som bor här och påstå att det är kefir. Vi är en levande kultur, vi förändras hela tiden. Det händer att någon flyttar ut eller att någon flyttar in. Ibland byter någon ut lite DNA och ändrar karaktär. Vem som bor här beror på klimatet och omgivningen helt enkelt, alla kan inte trivas överallt.

    Kulturernas spridning

    Vi har nyss flyttat in i en glasburk, på en hylla med utsikt över ett männi­skokök. Burken är täckt av en tunn vit kökshandduk som hålls på plats av ett gummiband och tyget håller flugorna ute.

    Det har blivit populärt bland människor att ha en kefir-kultur stående i köket. Kefirkorn säljs på nätet och ofta i ekologiska butiker, men det är också vanligt att människor delar med sig av kefirkornen gratis. Vattenkefir blir också allt vanligare, alltså kefir som anpassat sig till vanligt socker och inte kräver mjölk.

    För över hundra år sedan satsade vi mera på massproduktion och kefiren spreds från Kaukasus över hela det ryska imperiet, också här i Finland. Doktorer rekommenderade kefiren för alla möjliga sorters problem och 1885 skrevs det så här om kefir i tidningen Nya Pressen:

    D:r Dmitriew säger om kefirens helsoverksamhet följande: Vid plouritiskt exudat, åtskilliga hjertsjukdomar, kronisk mag- och tarmkatarr, fruntimmerssjukdomar åtföljda af organismens försvagande och afmagring, bleksot, blodbrist, torpida former af skrofler, rachitis o.s.v. med ett ord vid alla de sjukdomsföreteelser der en bättre nutrition bör åstadkommas kan kefir förordnas med säker förhoppning om, att den i mer eller mindre grad skall medföra nytta.

    Nu är vi inte beroende av butikerna längre, för vi har flyttat in bland människorna. Vi sprider oss till allt fler hem och snart har vi erövrat Finland. Nästa steg är hela världen.

    För artikeln har Johanna Maukonen, doktor i mikrobiologi vid VTT, intervjuats.

    Erik Sandström
    Ta kontakt Flera artiklar av Erik Sandström

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet