Mat med fokus på rejält
Finlands svenska Marthaförbund rf har valt att utse Thomas Snellman till mottagare av årets finlandssvenska matkultur-stipendiat. Det var Snellman som sparkade i gång rekoringen på sin hemort i Österbotten.
– Det känns riktigt bra att ha fått priset, säger Thomas Snellman. Jag är stolt och glad över uppmärksamheten, men gläds nog mest för producenternas skull.
Snellman har fungerat som primus motor i uppbyggnaden och spridningen av Reko-handeln i Finland. Reko står för rejäl konsumtion och är en modell för direkthandel där konsumenten köper lokal mat av producenten utan mellanhänder.
Idén till konceptet fick Snellman från Frankrike. Han har rest en hel del och kan flera språk, däribland franska. Rekoidén har har prsenterat på fyra olika språk ute i Världen, men också på svenska i Västnyland.
Äter sällan potatis
Någon favoriträtt gjord på potatis har "potatisodlaren" han inte.
– Tyvärr, det är sällan som jag kokar potatis eller gör mos, säger han. Dessutom ärdet oftast frun som kockar.
Själv har han fullt att stå i med sina tio andra yrken, som han uttrycker det. Han en stor gård med såväl betesmarker som boskap.
Ibland tar han sig i alla fall tid för avkoppling och styr han stegen till skogen. För Snellman är blåbärsplockning är rena terapin och han har plockat så pass mycket att det också räckte till försäljning via Rekoringen. I år blev det 60 liter i hinken. Och 300 liter lingon.
– Skogen är mitt ställe där jag rensar skallen, säger han.
Startade 2013
Reko-ringarna startade i Jakobstad år 2013 och i dag finns det över åttio ringar i hela Finland. Reko-handeln möjliggör en direktkontakt mellan producent och konsument, och har bidragit till att öka både förståelsen för producentens arbete och respekten för råvaran.
Handeln bygger på ett verkligt behov hos konsumenterna och har gjorts mycket enkel, vilket har lett till att Reko-ringarna växer i popularitet. Reko-handeln har gett ett stort lyft åt den närproducerade maten, som är en viktig del av Marthaförbundets matvision.
Potatis på agendan
Finlands svenska Marthaförbund arrangerade på fredagen en matkulturdag med fokus på potatis och närproducerat.
Matkulturdagen kom till på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober.
Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara unika finlandssvenska mattraditioner.