Med enbär i fickan till Toscana
Olavi Mensios planer på eget bryggeri går hela tiden framåt, men han flyttar fram siktet till sommaren 2016. Just nu brygger han öl i Toscana. På ölfestivalen i Rom i helgen bjuder han på finsk afton med renhjärta och karaoke.
Vi har träffats två gånger tidigare, i Kyrkslätt och i Helsingfors. Den här gången möts vi inte ansikte mot ansikte. Den närmaste månaden bor Olavi Mensio i södra Toscana där han brygger en ny sats öl i artesanbryggeriet Birra Amiata i Arcidosso. Det får bli en pratstund över Skype.
- Olavi Mensio är hobbybryggaren som designar artesanöl och tänker öppna eget i år. (HBL 2.6.2015).
- Gunni Eriksson blev pensionär och fann sig plötsligt i en helt ny livssituation (HBL 3.6.2015).
- Grim Wickholm sadlade om, blev hästmassör och är snart färdig veterinär (HBL 4.6.2015).
- Familjen Linda, Kjell, Lucas och Oliver Carlström bygger sitt drömhus. (HBL 5.6.2015)
- Vi mötte dem på vårvintern och inför sommaren. Nästa gång blir det bokslut över året som gick.
Han sveper först telefonens kamera runt i bryggeriet där verksamheten pågår för fullt bland cisternerna på allt mellan 1 000 och 4 000 liter.
– Det här är ett tio år gammalt bryggeri som värnar om småskalighet och goda ingredienser. Det var här jag bryggde min första sats av det sahti-inspirerade ölet Lura, och det är här jag nu testar en del av de många tips jag fick med mig från studieresan till Kina, säger han.
– Nu tog jag med mig torkade enbär från Finland. Jag har kombinerat dem med myrten härifrån Toscana, och jag tror att de två smakerna kommer att gifta sig bra, säger han.
Lura är hans säsongöl som får små förändringar i receptet från gång till gång. Nu har han den pågående månaden rätt exakt utstakad medan han övervakar bryggprocessen och ser till att allt går som det var tänkt.
Presentation i Rom
– När ölet är klart finns det ett par festivaler jag måste hinna med innan jag kommer hem, säger han.
När den här texten publiceras har han redan avverkat festivalen i Verona, och nu den nionde oktober är det dags för den stora ölfestivalen i Rom.
– Där deltar ett fyrtiotal småbryggerier, så det är en av de mera omfattande satsningarna på artesanöl i hela Italien, säger han.
Det finska sahtiölet har redan sina trogna fans i Italien. Bryggeriet Birra Amiata har två egna restauranger där den första satsen fanns till salu, och samma system blir det i år.
– Puben Saserac i Rom var en utmärkt lokal för lanseringen av mitt första Lura, och nu planerar jag en kväll kring andra upplagan också, säger han.
– Det ska bli en kväll med finsk musik, finsk video och lika mycket stämning som sahtiöl. Jag tänker bjuda på rökt renhjärta. Det var en succé första gången, och jag tror det uppskattas i år också, säger han.
Karaoke måste det förstås också vara. Han har ett par obligatoriska låtar. Dels Monty Pythons Finland, dels Toto Cutugnos L’Italiano, men i Kari Tapios finska version Olen suomalainen.
Nära målet
På hemmaplan har han tagit några steg både framåt och bakåt i byråkratins djungel. Målet är detsamma som förr, att starta öltillverkning och hitta en marknad för produkten. Hans bryggeri kommer att byggas i Kyrkslätt nära barndomshemmet.
– Jag hade planer på att hyra en industrilokal och bygga upp bryggeriet där, men det visade sig vara fel lokal för mina behov. Då hade jag redan lämnat in min ansökan för behandling, men eftersom tillståndet hänger ihop med lokalen drog jag tillbaka ansökningen.
Går det som planerat kan Kyrkslätts kommun ge byggnadstillstånd under våren 2016, vilket betyder att han kan börja bygga på sommaren. Det visade sig onödigt svårt att få i gång hela verksamheten inom 2015, så nu tar han det med lugn och eftertanke.
– Det är mycket att tänka på. Ansökan om landsbygdsstöd, detaljplanering av bryggeriet, olika offerter och planlösningar ingår i projektet och allt ska skötas i rätt ordning.
Trots allt tycker han att det har gått snabbt. På ett år har han i princip hunnit med hela planeringen och papperskriget. Nu är det bara utrymmena som ska byggas.