Matkulturstrategen som älskar Helsingfors
Ni har kanske hört talas om We Love Helsinki som ordnar olika stadsevenemang i Helsingfors? Eller om Restaurangdagen? Mannen bakom dessa tillställningar lystrar till namnet Timo Santala.
Där ligger han, i hängmattan på Slakthusets gård i Fiskehamnen. Fingrar på sin telefon, ser avslappnad ut. Iklädd hatt, scarf, munkjacka, långa shorts och spegelsolbrillor ser Timo Santala ut att njuta av semestern i sensommarvärmen. Skenet bedrar, han är på jobb. I skrivande stund är det hans första dag som Helsingfors stads matkulturstrateg. En relativt ny tjänst som föddes för fyra och ett halvt år sedan i samband med Designhuvudstadsåret.
Vad gör egentligen en matkulturstrateg?
– Mitt jobb går ut på att hjälpa till på hela Helsingfors matfält, att möjliggöra saker och ting och fungera som kontaktperson. Man kan ta kontakt med mig i alla frågor som rör mat.
– Det är viktigt att det finns en kontaktperson eftersom staden annars är en ansiktslös organisation. Ingen skulle veta vem som är ansvarig för vad, och vem man ska kontakta om man har en idé eller ett problem. Jag kan inte nödvändigtvis svara på precis alla frågor men åtminstone dirigera saken vidare till rätt människor.
Målet med matkulturstrategin är att utveckla Helsingfors som matstad och den vägen göra den trivsammare för både invånare och turister.
– Mat är i dag en av de faktorer som mest påverkar valet av resmål. Helsingfors är i matväg en väldigt intressant stad med en massa unga, kreativa och ambitiösa företagare.
– Mitt jobb handlar mycket om kommunikation: att lyfta upp saker för diskussion, berätta om evenemang och nya idéer samt samarbeta med utländska städer. Snöbollarna rullar redan men jag försöker ge ännu mera fart åt dem.
Santala nämner matbilar och matcyklar samt gatumatsfestivalen Streat Helsinki som exempel på lyckade nyheter i stadsbilden. Mest känd är han ändå för Restaurangdagen som sedan starten för fyra år sedan vuxit till ett globalt evenemang i tiotals länder.
Restaurangdagen ser dagsljuset
Det var våren 2011 som kvartetten Timo Santala, Olli Sirén, Antti Tuomola och Jyrki Vanamo grundade Restaurangdagen. På den första Restaurangdagen den 21 maj 2011 hade Santala och Tuomola lådcyklar från vilka de sålde tapas, vin och drinkar. Inte helt tillåtet, eller?
– Nej, det är inte tillåtet. Men jag har offentligt sålt vin, Gin tonic och Cuba libre i tre TV-nyhetssändningar.
– En av Restaurangdagens grundtankar är att ifrågasätta byråkrati och regelverk. Är de nödvändiga? Driver de sitt syfte? Jag menar, på vilket sätt skadar det någon om man civiliserat avnjuter ett glas vin? Frågar man mig så på inget sätt!
Senast här börjar Santalas munläder gå på högvarv och vi driver in i en social-filosofisk diskussion om individernas kontra samhällets uppgifter och ansvar. Hur mycket ska människorna kontrolleras av samhället?
– Man måste använda sitt förstånd. Tänk på alla evenemang och barer där folk super sig asberusade och orsakar problem. De har alla tillstånd för det. Vad jag försöker säga är att man inte nödvändigtvis uppnår önskade resultat med tillstånd och lagar.
– Samhället har skapat ett system där alla måste fråga om lov för att göra saker och ting. Det hämmar kreativiteten. Jag har många vänner som är påhittiga, får idéer och blir ivriga, men som ger upp tanken när någon knystar ordet byråkrati. Samhället sporrar inte människor att vara kreativa.
- Ålder: 34.
- Familj: Är kär.
- Aktuell för: Restaurangdagen som går av stapeln den 16 augusti samt för We Love Helsinkis evenemang. Dessutom aktuell för ett matradiorogram på Radio Helsinki med start den 17 augusti klockan 17–18.
- Fruktar mest: Ingenting är ett hot, allt är möjligheter.
- Person jag gärna vill träffa: Varje människa är värd en sång, för att citera Veikko Lavi.
- Sommarens höjdpunkt: Kärlekens sommar!
Restaurangdag varje dag
Enligt Santala erbjuder Restaurangdagen en alternativ verklighet som visar hurdan vår café- och restaurangkultur kunde vara om man lät människor använda sin kreativitet. I stället för hinder och regelverk utgår Restaurangdagen från uppmuntran och positivism.
– Tror inte någon tycker att samhället eller stadsbilden tagit skada av den. Ändå har vi aldrig bett om lov för att arrangera Restaurangdagen. Det är en dag bland alla andra. Allt vi gör på Restaurangdagen är precis lika tillåtet på vilken dag som helst.
– En privatperson eller en allmännyttig organisation som gör något tillfälligt behöver inte informera Livsmedelsverket, bara det inte är fråga om matvaror med hög risk. Vill du sätta upp ett försäljningsstånd på Esplanaden i morgon så kan du göra det. Inga tillstånd behövs.
Santala berättar att över hälften av alla entreprenörer som har matcyklar i staden har kontaktat honom, osäkra på vad man får och inte får göra. Andra människor har frågat om man får sälja bullar från en korg på Esplanaden? Om man får man rigga upp ett lopptorg i parken? Om man får ha en rörlig frisörsalong på gatan?
Santala säger att man ska använda sitt sunda förnuft: det är onödigt att irritera människor.
– Vanliga människor tänker att allt som inte är specifikt tillåtet är förbjudet, när det borde vara tvärtom. I Finland har vi näringsfrihet vilket innebär att man får idka handel på allmän plats.
Till sist: Var trivs du bäst i Helsingfors? Kan du nämna ett par pärlor?
– Sompasauna ute på Sumparn och Slakthusets hängmattor.
Ifrågasätter byråkrati. – Vi ska inte tänka på vad som är möjligt utan vad som borde vara möjligt. Och om det borde vara möjligt så gör vi det möjligt, säger projektchefen för Helsingfors stads matkulturstrategi Timo Santala.