
/
Stjärnkockarna vallfärdar till Långö torp
När Merja Nieminen och hennes livskamrat köpte torpet på Långön i Ekenäs skärgård hade det stått öde i mer än tjugofem år. Nu blomstrar här en exotisk handelsträdgård där gourmetkrogarnas kockar handlar sina råvaror.
– Vi odlar över hundra olika slag av grönsaker och rotfrukter. Vi kan inte konkurrera om bulkvaror med affärskedjorna. Vår nisch är är att erbjuda specialiteter, sådant som ingen annan har, säger Merja Nieminen.
Därför odlas här fyra olika sorts sommarädisor och tre vintervarianter, gula gurkor och rosa rovor, orangefärgade tomater, minipurjo och salladsingredienser i stil med den barrlika japanska "Seaweed on Land". Allt odlas från frön, som hämtats från utlandet. I hemlandet är utbudet av ekologiskt riktiga arter alldeles för litet.
– Sallader är ofta tråkiga, med våra örter vill vi liva upp dem och göra dem spännande och överraskande.
Det har finedining-krogarna i Helsingfors fått upp ögonen för. Prisbelönta Ask och Olo, Savoy och Muru hör till kundkretsen.
– Deras kockar har varit här för att bekanta sig med våra odlingar. Vi är inte officiellt certifierade biodynamiska odlare, men vi följer exakt samma principer. Vi använder inga kemikaliska produkter vare sig för bekämpning eller som gödsel.
– Kockarna är sitt jobb hängivna. Det skulle ju vara lättare för dem att hämta råvarorna från partihandeln, men de vill ha något extra.
Tio brunspräckliga hönor och en majestätisk tupp sköter nu om gödselproduktionen. De stegar omkring på komposten, äter mask , myllar om och förser den med lämpliga gödningsämnen. Hönorna har jobbat på sedan i juni och snart börjar komposten vara klar att användas för gödsling.
De tio unghönorna värper nio ägg varje dag. Det är ett tecken på att de trivs för snittproduktionen för tio frigående hönor är 7,5 ägg per dag.
Började från noll
För fem år sedan stod här ett fallfärdigt torp och några spretiga ekonomibyggnader. Ängen utanför huset var helt igenvuxen och dominerades av de förvildade äppelträden. Nu står här två långa sommarväxthus, ett vinterdito och ett imponerande friland. Merja har konstruerat växthusen med hjälp av böjda träbågar.
De fem åren har gått helt åt till restaurering av gamla byggnader, uppförandet av en egen strandbastu och en bastant brygga – och det kanske viktigaste – iståndsättandet av jordkällaren där ett kylaggregat sörjer för att produkterna hålls fräscha innan de packas i styroxlådorna för leverans.
– Vi har ingendera någon trädgårdsutbildning. Vi har akademiska studier på helt andra områden, säger Merja som själv studerat bildkonst.
– Men å andra sidan har vi läst allt vi kommit över om ämnet.
När Merja föreläser om sin stolthet – en italiensk tvåhjulig traktor med en diger uppsättning extra tillbehör – inser man att hon besitter fördjupade kunskaper i ämnet.
– Den här mojängen luckrar upp jorden, men utan att blanda ihop jordlagren. Mullen måste behålla sin struktur och de olika lagren får absolut inte blandas, vilket skedde med den gamla fräsen, säger hon och pekar på det nu övergivna redskapet.
– Jag är så förtjust i min italienska lilla traktor, de andvänds över allt på de italienska vingårdarna och handelsträdgårdarna.
Samtidigt visar Merja upp sin andra stolthet, ett sprinklersystem som förser utomhusodlingarna med vattendroppar vars volym motsvarar ett normalt sommarregn.
– Det är en billig och genialisk apparat. Hela bevattningssystemet kostade oss mindre än tusen euro.
Hobby blev business
Helt noviser var de dock inte för fyra år sedan. På en egen kolonilott i Vik i Helsingtfors hade de försökt tillfredsställa sitt behov av att påta i jorden. Så som ofta ligger det ett passionerat intresse bakom den affärsmässiga framgången.
– Vi köpte inte stället för att starta en handelsträdgård utan närmast för att odla för vårt eget nöjes skull. Men det bara skenade i väg, förklarar Merja.
Som förebilder har de haft amerikanska och kandensiska småodlare som lever i likartade förhållanden.
– I motsats till stora produktionsanläggningar kan vi inte lova att vi levererar en viss grönsak kontinuerligt. Vi är beroende av väderleksförhållanden och säljer det som just då är det bästa vi har.
Från USA har man också tagit modell för ett i våra förhållanden rätt ovanligt försäljningskoncept. Privatkunder kan gå in på "Långötorpin puutarha" på facebook och beställa hem en box, som beroende på säsongen kan innehålla sallad, senapsblad, rucola, grönkål, mangold, lök, örter, blommor, körsbärstomater, gurka, ärtgroddar, zucchini, morot, rödbeta, kålrot, potatis, broccoli, blomkål eller brysselkål. Boxen, som i själva verket är en stor genomskinlig plastkasse, levereras hem på tisdagar eller fredagar. Priset är 28 euro.
– Vi packar in en lämplig mix av det bästa vi har just då. När det finns något mer exotiskt i kassen skickar vi ett mejl till kunden och berättar vad det är och hur man ska använda produkten.
– Innehållet är ungefär det som om du gick en lördag till saluhallen och plockade med dig från alla stånden. Satsen räcker gott till för hela veckan för två personer som äter friskt.
Kunden behöver inte förbinda sig till mer än en enda leverens. Men vill man så kan man "prenumerera" på exempelvis fyra leveranser.
– I augusti i fjol hade vi ett trettiotal kunder. Vår trumf är att vi kan lova nyskördade produkter långt in i oktober.
Till sommaren har de anställt den albanska Noviastudenten Gled Guri.
– Nu börjar den brådaste tiden för oss när krogarna som haft sommarstängt öppnar igen.
Ännu försörjer sig de två skärgårdsodlarna inte helt på sin verksamhet, men nästa år räknar de med att kunna göra det.
– Vi kan inte bo här året om ännu. Huset är för kallt. I november för vi bort hönorna till en närbelägen hönsgård eller så slaktar vi dem och söker oss själva till sydligare breddgrader. Det är här är ett så hårt jobb att man måste ta igen sig också.