”Lagstiftare gör det svårt för restauranger”
I Finland stänger restauranger tidigare än i många andra europeiska länder. Många unga vuxna ser det här som ett problem, särskilt sommartid när de ljusa nätterna lockar till senare uteliv.
Sebastian von Schoultz är restaurangchef på Korjaamo. Han har jobbat i branschen i tretton år, och märkt att det finns regler som gör det svårt för restauranger att hålla öppet sent om kvällarna.
– Problemet är att beslutsfattarna inte känner till restaurangbranschen tillräckligt bra. Ibland är besluten väldigt konstiga och försvårar tillvaron för restaurangerna.
På uteserveringen som Korjaamo och Sushibar + Wine delar är det förbjudet att spela musik eller avnjuta alkohol efter klockan 22. Det tror von Schoultz jagar bort en hel del kunder.
– Det märks nog att det försvinner människor då. Det är väldigt synd, eftersom många skulle vilja stanna kvar lite längre, speciellt under soliga sommarkvällar.
Korjaamo har öppet till kl. 1.00 under veckosluten, vilket är väldigt sent jämfört med andra restauranger, som ofta stänger vid elva. von Schoultz säger ändå att det händer att restaurangen stänger tidigare ifall det inte finns kunder. Det är nämligen dyrt att ha arbetskraft att jobba om nätterna.
– Det är onödigt att ha någon att stå där om det inte finns någon orsak. Man måste följa med läget så klart, och har man många kunder håller man öppet senare.
I centrum finns efterfrågan
På Korjaamos uteservering möter vi Karolina Toivettula, Elisa Kitunen, Tuomas Heikkilä, Aino Vähälä och Hanna Schneider. De är alla studerande och konstaterar att det skulle vara roligt att kunna gå ut på middag lite senare.
– Ja, det vore ju kul att det inte alltid behövde bli McDonald’s när man till exempel har jobbat sent, konstaterar Toivettula.
Alla fem tror att det i centrum av Helsingfors finns efterfrågan för restauranger som har öppet längre.
– Många finländare är vana att äta middag tidigt, men jag tror också det håller på att förändras lite. Det är nog många yngre finländare som gärna äter middag först vid tiotiden då de flesta kök börjar stänga, tror Vähälä.
von Schoultz tror också att det här håller streck, speciellt under somrarna.
– Då har folk semester, dagarna är längre och solen går inte ner förrän vid tolv. Dygnsrytmen förändras och folk vill äta senare.
Kultur eller lagstiftning?
Elina och Jyrki Nummi sitter på uteserveringen och läser tidningen. De berättar att de rätt ofta är i Frankrike, där restaurangbesök är en social norm.
– Här är det så högtidligt att gå på restaurang på något sätt. Stämningen på restaurangerna är också stelare, säger Elina.
Hon gläder sig över att det öppnats mer avslappnade restauranger under de senaste åren. Båda tror i varje fall att det är en kulturskillnad som gör att restaurangerna är öppna senare i mellersta och södra Europa än i Finland.
– Finländarnas dygnsrytm är en annan. Här vaknar man tidigt, går till jobbet redan vid åtta och äter middag vid sex. I Sydeuropa har man siesta och annat som förlänger arbetsdagen. Och middagen pågår i flera timmar, säger Elina.
Jyrki tillägger att det nog skulle finnas restauranger som stänger senare om det fanns tillräckligt stor efterfrågan. von Schoultz tror att det är lagstiftningen som påverkat finländarnas vanor.
– Jag tror absolut att finländare skulle gå på restaurang senare om restaurangerna skulle hålla öppet senare. Det är en summa av olika beslut som gjort att matkulturen är som den är i dag.
von Schoultz tror att det är svårast för sådana restauranger som är beroende av vädret, till exempel Mattolaituri i Brunnsparken.
– Då det är säsongrestauranger har de så kort tid på sig att skapa vinst. Då är det viktigt att ha många kunder under den korta sommarsäsongen man har öppet.
Sådana restauranger skulle gärna hålla öppet så länge kunderna trivs, men det är inte så lätt då det är förbjudet att spela musik efter klockan tolv och servera alkohol efter klockan 1.30 utan speciallov.