Frossa i vitaminrika desserter
Den dagliga rekommendationen är ett halvt kilo grönt, frukt och bär, och den här tiden på året är kvoten inte svår att fylla.
Både jordgubbar och hallon innehåller rikligt med C-vitamin och fibrer. Folsyra, järn, kalcium och kalium samt de antiinflammatoriska antocyaninerna är mindre kända men välgörande beståndsdelar hos bären. Ju starkare färg desto mera antioxidanter.
Färska bär gör sig väl som sådana, i somriga sallader, till frukostgröten eller -filen eller i smoothien. Extra bra gör de sig så klart som en självklar huvudrollsinnehavare i sommarens desserter.
Hallonfyllda havreflarnsbakelser
25–30 havreflarn
3 dl havreflingor
150 g smält smör
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl socker
1 ägg
Blanda ihop alla ingredienser. Klicka smeten med tesked glest på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 graders ugn i ca 10 min.
Fyllning
2 1/2 dl florsocker
150 g turkisk yoghurt
1 1/2 dl färska inhemska hallon
Blanda samman florsockret med yoghurten och rör försiktigt i hallonen. Bred en klick fyllning på ett flarn och sätt en hatt ovanpå.
Tips! Havreflarnen blir ganska fort mjuka av fyllningen så om de inte äts genast kan de serveras på en tallrik och ätas med sked.
Hallonsylt
1 kg/2 liter hallon
300–400 gram socker/syltsocker
(en skvätt vatten)
Rensa hallonen och placera dem i en stor kastrull. Tillsätt sockret och rör om. Låt småkoka under omrörning i cirka 10 minuter. Låt svalna och häll sylten i väl rengjorda och upphettade glasburkar. Slut väl. Förvara svalt och mörkt. Sockermängden kan halveras om sylten förvaras i frys.
Sylter håller bra i flera månader i kylskåp. Kom ihåg att alltid använda ren sked annars riskerar du att sylten möglar.
Marängsviss
4 portioner
½–1 liter vaniljglass
12 maränger
½ liter färska bär, exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär
1 dl chokladsås
Vispad grädde för dekoration
Bygg upp ett torn av ingredienserna och servera genast. Alternativt gör färdiga portioner.
Enkel chokladsås
3 msk vatten
3 msk kakao
3 msk socker
Blanda ihop och koka upp till en simmig stark sås. Rör om emellanåt och kolla konsistensen.
Chokladrulltårta
4 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
Fyllning
250 g kvark
1 dl grädde
2 msk socker
2 dl hallon eller andra goda bär
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och häll dem genom en sikt i äggblandningen. Bred ut smeten på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i 225 grader i cirka 6 minuter. Stjälp upp tårtan på ett sockrat smörpapper och dra av bakplåtspappret. Låt tårtan kallna. Vispa grädden till skum och blanda med kvark och de solmogna bären. Bred ut på den svala tårtbottnen och rulla ihop. Ställ svalt. Skiva upp och dekorera med ätbara blommor, förslagsvis violer, ringblommor, krasse, blåklint och squashblommor.
Jordgubbscarpaccio
1 liter solmogna jordgubbar
Skölj och skiva jordgubbarna tunt, lägg upp på ett serveringsfat.
Limesirap
1 dl socker
2 dl vatten
1 ekologisk lime, skal och juice
1 skivad rabarberstjälk
Lägg vatten och socker i kastrull och koka upp så att sockret löser sig. Lägg i av limeskalet och rabarber. Koka samman till en simmig sirap. Låt svalna, sila och tillsätt limesaften. Ringla över jordgubbarna.
Myntagrädde
2 dl vispgrädde
Några färska myntablad
Vispa till hårt skum och smaksätt med finklippt mynta. Servera till jordgubbarna.