Grillat är gott
Så länge det står sommar på schemat dukar vi upp till grillfest med härligt somriga tillbehör för alla smaker. Enkelt och snabbt. Att grilla är ingen stor vetenskap, det handlar om att våga ta kommandot vid grillen. Här bjuder vi på grillade lammfärsbiffar med ansjovissås, grillad nypotatis, grillad fänkål och en somrig salsa.
Somrig persikosalsa
Till 4–6 portioner, 15 minuter
3 mogna persikor
1/2 l jordgubbar, i kvartar
1 jalapeño, strimlad
3 salladslökar, finskurna
2 msk olivolja
1 kruka mynta, finskuren
2 msk finhackad syltad ingefära
2 limer
flingsalt
Skär ett kryss i persikorna och doppa dem i 30 sekunder i kokande vatten. Låt svalna och dra av skalet. Tärna fruktköttet.
Blanda försiktigt persika, jordgubbar, chili och salladslök. Det blir bäst om du använder händerna. Tillsätt olivolja, mynta och ingefära. Pressa över lime och smaka av med salt. Låt stå och samla smak i kylen medan du gör i ordning grillen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ansjovissås
Till 4 portioner, 10 minuter
2 dl crème fraiche
cirka 1/2 dl riven västerbottensost
4-5 ansjovisfiléer + lite spad
1 citron, skalet
nymalen svartpeppar
ev. färsk oregano
Blanda crème fraiche och västerbottensost. Finhacka ansjovisfiléerna och blanda tillsammans med lite spad och rivet citronskal. Peppra generöst och smaka av. Om du vill kan du ha i finhackad färsk oregano.
Grillad nypotatis
Till 4 portioner, 40 minuter
cirka 1 kg kokt nypotatis
Marinad:
2 tsk liquid smoke
2 msk finhackad färsk salvia
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk rökt paprikapulver
2 msk olivolja
flingsalt
Skrapa och koka potatisen nätt och jämnt färdig.
Blanda övriga ingredienser till en marinad i en stor ziplockpåse eller dubbla vanliga plastpåsar. Lägg i potatisen och blanda runt försiktigt. Låt ligga och samla smak så länge som möjligt, gärna ett par timmar.
Trä sedan upp på dubbla spett och grilla tills den får fin färg, cirka fem till tio minuter.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Lammfärsbiffar
Till 4 portioner, 25 minuter
Lammfärsbiffar är en sommarfavorit. De är perfekta att lägga på grillen och servera med skojiga tillbehör.
500 g lammfärs
3 msk vatten
2 vitlöksklyftor, rivna
3 soltorkade tomater, finhackade
1 knippa persilja
1 kruka mynta
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk spiskummin
1/2 tsk kryddpeppar
1 tsk chilipeppar
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
Blanda färs, vatten, vitlök och tomater till en smet. Hacka örterna och blanda ned dem med de övriga kryddorna i smeten. Gör en liten provbulle och stek om du vill smaka av.
Fukta händerna och forma till fyra stora biffar. Pensla generöst med olja.
Lägg på het grill och låt få färg på båda sidorna innan du lägger dem vid sidan av kolbädden och låter grilla klart under lock, cirka fem till tio minuter beroende på hur tjocka de är.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Grillad fänkål
För 4 portioner, 25 minuter
Fänkål är som gjord för att grilla. Den blir helt fantastiskt god!
2 fänkålsstånd
olivolja
flingsalt
1 citron, skalet
Skär fänkålen i kvartar, se till att rotändan håller ihop. Finhacka "dillen" och häll ned i en ziplockpåse eller dubbla plastpåsar tillsammans med en skvätt olivolja, en nypa flingsalt och rivet citronskal. Lägg ned fänkålen, förslut påsen och gnid in ordentligt. Grilla i 15-20 minuter, vänd då och då.