Från sommartorg till försommarfest
Tänk starka färger och enkla goda smaker på tallriken under den här tiden på året. Sommartorgen bjuder på en ypperlig möjlighet att frossa i färggranna primörer, söta inhemska bär och syrlig rabarber – utmärkta ingredienser för ett försommarkalas.
Jordgubbsglass med hemlagade strutar
Strutar, 12 stycken
2 stycken äggvitor
1 dl florsocker
1 dl siktat speltmjöl
50 g smält smör
Klipp ut en cirkel ur en bit kartong att ha som mall. Gör cirkeln ungefär 14 cm i diameter. Vispa samman äggvitan och sockret. Blanda ner speltmjölet till en slät smet. Tillsätt det smälta smöret under omröring. Lägg bakplåtspapper på plåten. Använd mallen, rita med blyertspenna, då du klickar ut smeten i cirklar. Bred ut smeten rätt tunt. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 4 minuter. Lösgör varje rundel och vik till en strut. Ställ i ett smalt glas för att svalna.
Tips! Grädda bara några i gången så du hinner snurra strutarna innan de stelnar. Om de stelnar, sätt in dem i ugnen för 1–2 minuter så mjuknar de åter.
Jordgubbsglass
3 dl vispgrädde
3 ägg
3/4 dl florsocker
300 g jordgubbar
Vispa grädden. Tillsätt äggen och florsockret och vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt jordgubbarna och rör om. Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen. Rör om då och då under de första timmarna för en jämnare konsistens.
För enkelhetens skull används det hela ägg i detta recept. Du kan också göra en mer traditionell glass genom att bara använda gulorna från äggen. Ytterligare en annan variant är att dela på gulan och vitan och vispa vitan till ett hårt skum och vända ner i den färdiga glassmeten tillsammans med jordgubbarna. Pröva dig fram till bästa resultat.
Tips! Smultron, blåbär eller hallon passar också bra.
Rabarbersaft
1 kg rabarber
½ kg socker
3 citroner
2 kvistar mynta
Vatten
Skär rabarbern i bitar och citronerna i skivor. Varva rabarber, citroner och socker i lämpligt kärl. Häll över så mycket kokande vatten att det täcker innehållet. Sila det följande dag och häll drickan på flaskor. Förvaras svalt. Servera med is.
Rabarbermjöd
½ kg rabarber
½ kg socker
5 l vatten
¼ tsk jäst
russin
Skölj rabarbern, skär den i bitar och lägg dem i en stor skål eller kastrull. Häll sockret på rabarbern. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Låt vattnet svalna tills det är ljummet. Ta lite av det avsvalnade vattnet i en kopp och lös upp jästen i det. Blanda skvätten med de andra ingredienserna. Låt mjödet jäsa i rumstemperatur till följande dag. Sila mjödet och tappa det på flaskor. Lägg några russin i varje flaska. Ställ svalt. Mjödet är färdigt att dricka då russinen flutit upp till ytan, efter cirka 3 dygn.
Rabarber- & jordgubbspaj med vinbärsbladssås
Pajdeg
3 dl speltmjöl, sikt
125 gram smör
1 msk socker
1 nypa havssalt
2 msk kallt vatten
Blanda samman alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare. Tillsätt det kalla vattnet och kör till en fast degklump. Klä en kakform med löstagbar kant med pajdegen. Ställ kallt.
Fyllning
300 g jordgubbar
400 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 msk socker
Lägg jordgubbar och skalad skivad rabarber i det kalla pajskalet. Sikta potatismjölet och sockret över frukten.
Smuldegstäcke
100 g smör
2 dl speltflingor
2 dl speltmjöl
½ dl socker
1 nypa havssalt
Blanda samman alla ingredienser till en smulig deg. Fördela över pajen. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.
Vinbärsbladsås
1 dl finklippta svartvinbärsblad
2 dl gräddfil
1 tsk socker eller honung
Blanda ihop alla ingredienser och servera såsen till pajen.
Snålsoppa
1 knippe morötter
10 nypotatisar
6 dl vatten
1 liten blomkål
2 små färsklökar med skaft
1–2 dl färsk spenat
2 dl färska ärter
Salt, peppar
En nypa socker
5 dl mjölk
2 dl grädde
Persilja och/eller dill
Skrapa morötterna och den tvättade potatisen. Skiva moroten och klyv potatisen och slå över kokande vatten, salta. Sätt i blomkålsbuketter. Slå på så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Koka tills allt är al dente. Skiva löken, skölj och strimla spenaten. Tillsätt löken, spenaten och ärterna i kastrullen. Tillsätt mjölken och grädden. Krydda lätt med peppar och socker. Koka upp under omrörning. Strö över dill eller persilja. Smaka av.
Sallad Nicoise à la martha
1 kruka sallat av valfri sort eller en blandning
10 kokta nypotatisar
1 dl haricot verts
½ rökt braxen eller annan fisk
2 hårdkokta ägg
2 tomater
½ gurka
½ dl oliver
Skär potatisarna i fyra bitar och blanda med vinägretten. Har du nykokt potatis så blanda dressingen med het potatis så drar potatisen smak av dressingen. Riv sallaten i passliga bitar och lägg på ett fat. Förbehandla haricot verts enlig anvisning. Skala äggen och skär dem i fyra bitar. Lägg alla ingredienser på fatet. Servera med ett gott bröd till.
Dillvinägrett
1 msk citronsaft
½ dl hackad dill
1 tsk dijonsenap
½ dl rypsolja
1 krm salt
1 krm peppar
1 tsk honung
Lägg alla ingredienser i en burk med lock. Skaka kraftigt. Smaka av och tillsätt syra/sötma efter egen smak.