Sallader som gör sommaren
Sallad hör sommaren till och kan vara syndigt goda om man anstränger sig lite. Att behandla salladen som ett obligatoriskt tvång i den så kallade kostcirkeln är en stor synd. Man skall njuta av vad man äter.
Tomat- och mozzarellasallad
Tricket med att laga god mat är att använda goda ingredienser. Att hitta goda, söta och köttiga tomater är inte alltid så lätt i Finland, i synnerhet inte på vintern. Av någon besynnerlig anledning har de stora partihandlarna favoriserat tomater med ett tjockt skal, just inget fruktkött och ett vattnigt, grönt och smaklöst innanmäte. Men det finns undantag. Jag väljer helst tomater med udda former och fast innanmäte och jag förvarar dem i en skål på bordet eller i solen på fönsterbrädet ifall de verkar råa. Tomater tycker inte om att vara instängda i kylskåp, vem skulle nu det?
På sommaren skaffar jag mina tomater direkt från odlaren i Dalsbruk och min nya favoritsort är oxhjärta.
För två
2-4 tomater
salt
svartpeppar
150 g färsk mozzarella
några basilikablad
god jungfrulig olivolja
Skiva tomaterna och lägg på var sin tallrik. Salta och peppra försiktigt. Riv för hand mozzarellan och basilikan. Ringla över generöst med olivolja.
Lax- och avokado- sallad med wasabisås
Den här populära salladen har blivit en klassiker och finns alltid på matlistan på mina krogar. År efter år har min dotter Matilda burit in denna anrättning med ett evigt leende på läpparna. Salladen kan vara starkt beroende framkallade. Vissa kunder besöker oss dagligen med påfallande abstinensbesvär. Redan efter några tuggor infinner sig ett heligt lugn hos gästerna.
En portion
100 g olika soters sallad och färska örter, t. ex. rucola, späda maskrosblad, babyspenat, basilika.
3 tunna gurkskivor, hyvlade på längden
3 tunna morotsskivor, hyvlade på längden
1 msk rosta de pumpafrön
salt
svartpeppar
1/2 msk risvinäger
1 mogen avokado, skalad och skivad
några skivor gari (sushi-ingefära)
120 g lax skuret i 1 cm tjocka skivor
1 msk wasabisås
Wasabisås
Saften av en halv citron
1/2 tsk salt
1 tub wasabi
1 dl rapsolja
Tvätta salladen och örterna noga och låt dem ligga i iskallt vatten några minuter. Torka salladen med centrifug eller kökshandduk. Bygg upp salladen i en stor tallrik, krydda måttligt med salt och peppar. Skvätta över risvinäger och 1 msk av wasabisåsen.
Hetta upp en stekpanna rykande het, strö lite fint salt i pannan och halstra laxskivorna 1 min per sida. Toppa salladen med den heta laxen. Voilá.
Hjärtsallad med knaperstekt bacon, gurka och Roquefortdressing
Hjärtsallad eller gem som den också kallas, är en välkommen nyhet i grönsaksdiskarna. Denna krispiga och fräscha sallad är ett gott alternativ till den eviga isbergssalladen för att inte nämna den unkna kruksalladen. Hos grönsakshandlare Jukka Lavinto i Hagnäs saluhall hittade jag också till min stora glädje små, krokiga och delikata gurkor. Dessa gurkor hade inte följt ett enda EU-direktiv.
För en
1 huvud hjärtsallad
2 små eller 1/2 vanlig gurka
2-3 skivor bacon
1 msk créme fraiche
1 msk Roquefort-ost
salt, peppar
1 tsk citronsaft
1-3 msk mjölk
Skär salladen och gurkan i rejäla klyftor och arrangera på en tallrik.
Blanda osten med crème fraiche, salt, peppar och citronsaft. Späd med mjölken till lagom konsistens. Spritsa dressingen på grönsakerna.
Stek baconskivorna krispiga och toppa salladen.
Asiatisk kålsallad
Nykålen är mycket användbar i grytor och soppor, men också som sallad. Semestern firar jag helst i skärgården, långt ifrån butikerna och då bunkrar jag med mycket kål på grund av att den håller länge i rumstemperatur. Här har jag serverat salladen med stekt och panerat kycklingbröst.
För fyra
1/2 nykålshuvud, strimlat
2 morötter, rivna
1 chilifrukt, skivad
2 vitlöksklyftor, rivna
3 msk risvinäger
1/2 tsk salt
1/ 2 tsk socker
1 tsk rostad sesamolja
2 tsk sojasås
1 msk lättrostade sesamfrön
2 msk olivolja
färsk koriander
Blanda alla ingredienser utom sesamfröna, olivoljan och koriandern. Låt salladen stå i 30 minuter. Smaka av, ringla oljan över samt sesamfröna och den färska koriandern.