Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Mat & dryck
    • Resor
    • Mode
    • Trafik & motor
    • Hobby
    • Boende
    • Vin & öl

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Smälter in. Den flytande paviljongen sitter bra i Tokoistrandens stadsbild. På menyn finns bland annat förrätten rillette på åländskt lamm, stekt gös från Imatra, samt en guldbeklädd efterrätt i choklad med svartvinbärsfyllning.

    Kräftor och kammusslor hittas i Djurgårdsviken

    Marianne Sundholm
    Publicerad: 10.04.2015 19.54 • Uppdaterad: 11.04.2015 12.50

    Ämnesord

    • Mat & dryck

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Havspaviljongen har öppnat, efter en femton år lång process av ­planering, offertrundor och besvär. På menyn står fisk och skaldjur vid fönsterplats – kanske med utsikt över din egen båt?

    Helsingfors arbetarförening och krögaren Graniittiravintolat började drömma om en flytande restaurang utanför krog- och kongresscentret Paasitorni redan för femton år sedan.

    – Det har varit en lång process, säger arbetarföreningens vd Jorma Bergholm. De första ritningarna gjorde arkitekt Simo Freese redan 2004. Jag vill inte förebrå myndigheterna, men det har varit utmanande. Vi fick till exempel göra två offertförfrågningar innan vi ens fick in några offerter av byggföretag, ingen­ vågade ge sig in på det här.

    När den flytande paviljongen nu hittat sin plats känns det som om den långa tillståndsprocessen av besvär och klagomål var mycket väsen för ingenting. Med höga glasfasader på tre sidor känns den flytande restaurangen stor och öppen inifrån, men betraktad från längre håll smälter den väl in i omgivningen, knappt märkbar, som en fortsättning på Runda huset.

    Ändå anser många att den är ett stort steg för stadsplaneringen.

    – Det är den första flytande offentliga byggnaden i en stad med hundratals kilometer strandlinje, säger Bergholm.

    På Skatudden finns ett flytande kontor och många planer om flytande byggnader och andra anordningar på olika håll i staden har presenterats tidigare. Men inga andra har ännu förverkligats.

    Restaurangens avlånga runda form är planerad så att så många kunder som möjligt ska få fönsterplats. Få andra restauranger i Helsingfors har havet så nära inpå: restaurangens golv flyter på en meters höjd över havsytan. De som sitter närmast fönstret kan få en mås eller svan som sin närmaste bordsgranne, när fåglarna guppar förbi på andra sidan fönsterglaset.

    Fokus på mat, inte öl

    Eller så kan man titta ut på sin båt. Restaurangen har sex stycken bojar för kunderna att förtöja vid. Men bryggan är än så länge bara det, och inte uteservering. Planer på en terrass finns, men blir åtminstone inte av i år.

    – Vi vill först profilera oss som matrestaurang, inte ölterrass, säger krögare Joonas Keskinen från Graniittiravintolat.

    Tonerna är samma som de var hos krögare Ville Winter när han öppnade Café Piritta för fem år sedan, ett stenkast ifrån paviljongen: ölpriset skulle vara högre än i de gamla arbetarkvarteren i medeltal, och fokus var på mat och kultur. Restaurang Meripaviljonki är ännu ett steg i att putsa upp Tokoistranden, en statushöjning som många stadsbor säkert välkomnar medan andra kan se det som gentrifiering.

    Maten är inte helt billig – huvudrätterna ligger på närmare 30 euro och en lunch i full storlek på 20 euro – men hur som helst god. Det är skaldjur och fisk, inhemska och nordiska råvaror, öppet sju dagar och året om och: krogen ska satsa på kräftsäsongen.

    – Till en början är vi öppna varje dag, också på midsommar. Vi vet ju inte ännu vad som lönar sig, säger Keskinen.

    Marianne Sundholm
    Ta kontakt Flera artiklar av Marianne Sundholm

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet