Vin från Israel och Libanon
Vinodling vid östra stranden av Medelhavet och området mellan Galileiska sjön, Svarta havet och Kaspiska havet har en mångtusenårig tradition och här är kanske den kultiverade vindruvans urhem.
Vinets centrala roll i regionen framgår av både Gamla och Nya Testamentet, en pålitlig dryck i vardagen och med lämplig magisk kraft för religiösa ceremonier i ett flertal religioner.
I bibeln nämns vin över 400 gånger, i varnande ordalag om missbruk, i positiv anda som till exempel vid undret vid bröllopet i Kana och särskilt vid instiftandet av den heliga nattvarden och dessutom helt neutralt.
I judendomen är vinet viktigt vid olika ceremonier, det finns faktiskt två koscherviner på Alko. Redan fenicierna sysslade med vinodling i det som i dag är Libanon, så här finns faktiskt traditioner att falla tillbaka på. I detta mångkulturella land är det dock de kristna som står för vinodlingen.
Israel med Golan
Den moderna vinproduktionen i Israel påbörjades av baron Edmond de Rothschild i slutet av 1800-talet, detta för att täcka behovet av koschervin. I dag har hans odlingar fortsatts av ett kooperativ under namnet Carmel.
När Israel blev en egen stat 1948 grundades flera vingårdar, bland annat Barkan som är representerat på Alko och Golan Heights Winery som enligt Alkos lista inte kal-las "Israel".
Det finns fem officiella vinområden i Israel av vilka det främsta är Galiléen. Kvaliteten förklaras av att vingårdarna här ligger 1 200 meter över Medelhavet vilket ger friska druvor och aromatiska viner.
Det största vinområdet är Samaria där berget Carmel ligger. Följande viktiga heter Samson med Medelhavsklimat och Judean Hills nära Jerusalem. Det sydligaste vinområdet är Negev, där öknen och vingårdarna blomstrar tack vare konstbevattning.
Populära viner är gjorda på Emerald Riesling och Muscatdruvan som ger angenäma russinaktiga viner. Alla välkända europeiska druvor finns dock representerade i Israel.
Det finns inga egentliga vinlagar, bara en notis om att ifall en enskild druva anges på etiketten skall vinet innehålla minst 85 procent därav. Den totala vinodlingsarealen är cirka 4 000 hektar, vilket ger 60 000 ton druvor.
Libanon
I den antika staden Byblos har man hittat 5 000 år gamla vinrankor så odlingen i Libanon har gamla traditioner.
Det var dock frågan om mycket gamla odlingsmetoder och först med jesuiternas ankomst i slutet av 1800-talet kom modern vinodlingsteknik med i bilden. Också här var det vingårdar på hög höjd som producerade njutbara moderna viner.
I landet odlas druvor av alla europeiska typer. Särskilt intressant är druvan Syrah som egentligen torde härstamma från staden Shiraz i det nuvarande Iran, som alltså har återintroducerats i den nya vinvärlden under detta namn.
Kända vinhus i landet är Château Musar (som finns i beställningssortimentet) och Ksara som finns på Alkos normala lista.
Ksara ligger i den fruktbara Bekaadalen och planterades av munkar för 150 år sedan. Vinerna lagras i djupa naturliga grottor, vilket ger dem harmoni och mognad.
Vid Ksara vajar den finländska flaggan eftersom en av ägarna är finländsk hederskonsul. Vinhuset är i dag i privat ägo men arvet efter munkarna och deras kvalitetsambitioner består.
Odlingsarealen är cirka 35 000 hektar, vilket ger 6 000 000 liter vin.
Vinrekommendationer
490447 Château Ksara Rèserve du Couvent 2010, Bekaa Valley. Libanon.
Mörkrött med doft av läder, ek samt örter. Smaken medelfyllig med bärig angenäm eftersmak med vänliga tanniner.
11,50
Betyg: Två stjärnor
411747 Mount Hermon Red 2013, Golan Heights Winery. Galiléen.
Medelrött med mycket bärig, nästan syltig karaktär med lite rostad ton och fyllig smak med bra kryddighet och frukt. Koscher.
11,99
Betyg: Två stjärnor
578707 Barkan Classic Chardonnay 2013, Israel.
Gult med frisk doft med inslag av tropisk frukt och torr smak med citrus, kryddor och bra mineralitet. Koscher.
11,66
Betyg: Två stjärnor