Ölbryggarhobbyn blev hans yrke
2015 blir ett avgörande år för Olavi Mensio. Efter en resa till öllandet Kina för att få inspiration och samarbetspartners kommer hans mikrobryggeri att ha alla papper i ordning. Alla ölsorter får också en alkoholfri version.
Olavi Mensio är restaurangkock men halkade in som säsongarbetare på Alko. Han trivdes och stannade där.
– Jag har alltid varit intresserad av mat och dryck. Alko visade sig vara en oslagbar arbetsgivare för den som vill lära sig mera, säger han.
Det var som Alkoanställd han lärde sig vinproduktion, men en ännu viktigare händelse var vistelsen på ett litet bryggeri i Italien, ett Erasmusprojekt som han fick genomföra tack vare sin arbetsgivare.
Tiden vid Birra Amiata i Arcidosso, ungefär halvvägs mellan Rom och Pisa i Toscana, ledde till att han bestämde sig för att starta sitt eget mikrobryggeri hemma i Helsingfors. Nu finns det, och det heter Kallio Brewery. Olavi Mensio jobbar följaktligen inte kvar på Alko. Man kan inte sälja in sitt eget öl och sedan sälja ut det till kunderna.
Sahtimissionär
- Ibland vet man exakt vad man vill och hur man ska göra. Vi har träffat fyra personer som redan vet att 2015 kommer att bli mycket annorlunda än 2014.
- Någon bygger hus, någon brygger öl. En byter bransch, en annan blir pensionär.
- Under året knackar vi på några gånger och frågar hur det går. Innan året är slut kommer en sammanfattning.
Bryggeriet i Italien hade ett drygt dussin egna ölsorter när Olavi Mensio kom dit, och under besöket bidrog han med en till.
Lura heter drycken, och det är ett artesanöl som bygger på gammal hederlig finsk sahti. Det här är det första finsk-italienska samarbetet på ölfronten. Det behöver inte vara det sista, eftersom samarbetet fortsätter. Det är Birra Amiata som brygger ölet också för den finländska marknaden.
– Vi använder en kombination av brödjäst och en lokal jäst. Resultatet är ett spännande öl av sour-typ med en smak som närmar sig vin.
Lura kan man redan få på en restaurang i Tammerfors, och det har presenterats på ölfestivaler i både Rom och Helsingfors.
Klippmålningar
I Rödkanjonen i Kyrkslätt har Olavi Mensio sitt experimentbryggeri. Det krävs inte speciellt mycket utrustning. En elspis med stor platta och en rejäl 30 liters kastrull är perfekt om man hittar sådana. 30 liter blir ändå rätt många flaskor.
– Ska man sälja öl måste man naturligtvis ha egna anläggningar i mera praktisk storlek. För mig fungerar det bra med tillverkning i Italien enligt mitt recept, säger han.
– Smakvärlden hos oss är helt annan än i Italien, och därför var det intressant att ta fram en syntes som passar i båda länderna.
Symbolen på Luras etikett är en av de två klippmålningar som hittats kring Vitträsk. Den finns på en lodrät klippsida ett stenkast från Olavi Mensios barndomshem där han tar fram sina nya ölsmaker med hjälp av bär, örter och trädbark som finns ute på tomten. En bit ifrån i en klippkällare lagrar han en Ice Bock som kommer att bli både stark och mjuk när en del av vattnet frusit och plockats bort.
Också alkoholfritt
I år har Kallio Brewery passerat startgroparna. Papperskriget är mer än halvvägs, nu gäller det bara att få de sista tillstånden. Ett av årets projekt är en studieresa till Kina, som blivit ett av världens stora ölländer.
När HBL träffar Olavi Mensio ska han röka malt i bakugnen för att ge nästa ölsats en ny smak. Innan bakugnen svalnar till 50 grader hinner han baka bröd.
En speciell utmaning som han antagit är att brygga alkoholfria varianter av alla sina ölsorter. Allt fler öldrickare väljer gärna bort alkoholen av olika orsaker.
På tomten finns örter och bär som han experimenterar med, och nu har han fått fart på den vildhumle som han tog med sig från Italien.
Allt som används i processen kommer till nytta. Malten som blir kvar i botten av kastrullen ger han till hjortarna som nyfiket rör sig kring huset.