Portvin till meditation och grönmögelost
Ett glas portvin, bland vänner "port", har en nästan magisk kraft, men delar meningar också bland vinvänner. För sött säger någon, för starkt säger en annan, men gott säger många.
Under vinets mångmillenniegamla historia har druvans jästa saft haft många roller. Redan ett glas eller två frigör hämningarna, gör den tråkigaste social, lindrar smärta och ger inspiration till mångt och mycket, till och med kommunikation med högre makter. Som bekant finns här också faran för missbruk. Vi vet inte när Fenrisulven sliter loss sina kedjor och Ragnarök (på ett personligt plan) är inne.
Portvinet kom in på scenen bara för cirka 300 år sedan som en praktisk lösning på ett logistiskt problem. Det portugisiska bordvinet surnade redan under den korta transporten till England. Lösningen var genial, en tillsats av lite brandy och resan var tryggad – portvinet var fött.
Historia
Portugals historia är starkt relaterad till Spaniens men redan tidigt blev det klart att här fanns ett folk med stark egen identitet.
Vin introducerades redan av fenicierna med grekerna och romarna som vidare kulturbärare. Landets egentliga vinodling började på 1200-talet i och med freden med Spanien och sedermera med England vilket gav goda exportmöjligheter. Att kvalitetsviner är annorlunda än allmänt odlade basviner insågs först av alla vinproducerande länder just i Portugal där dourovinet med sitt portvin fick ett lagstadgat, begränsat odlingsområde redan 1756.
Ett portvin föds
Det är kärva klimatologiska förhållanden vid Douroflodens stränder. Somrarna är mycket heta, nästan grillande vinrankorna, medan vintrarna är iskalla och frostiga. Detta ger viner med stamina: mustiga röda både bordsvin och port och personliga intressanta vita, dock med tydlig sydlig karaktär. Här produceras cirka 700 000 liter portvin och också bordsvin vars andel är på stigande.
Portvin görs på ett antal olika druvor, bland annat Touriga Nacional, Touriga Roriz, Touriga Barocca och Touriga Franceca samt ett antal mindre kända druvor och vita sådana. Skörden sker för hand under mycket svåra förhållanden i branta terrasserade sluttningar med bara en eller två rader av vinrankor.
Efter pressningen vidtar jäsningen som avslutas innan den är helt färdig genom tillsättning av vinsprit när man nått cirka 8% alkohol. Därmed finns det en hel del restsocker kvar i musten, varför portvin alltid är sött.
Det färdiga portvinet transporteras sedan från Dourodalen ner till Vila Nova de Gaja mitt emot staden Oporto för att få mogna i kortare eller längre tid.
Portvinstyperna
Det finns flera slag av portvin. Basvinerna är Ruby och White Port som efter en kort tids lagring är färdiga för omedelbar konsumtion, övriga portviner skapas genom lagring på fat och/eller butelj.
Långtidslagring på tunna i 10–40 år ger Tawny Port, en vacker brun dryck tack vare syrets påverkan i tunnan. Doften är generös och nyansrik, smaken sammetsaktig och delikat.
Det verkligt legendariska portvinet som kan hålla i över 100 år är Vintage Port som görs bara toppår. Här ligger vinet på tunna i några år och därefter länge på flaska.
En vintageport från ett fint år är nästan odrickbart när det är under 15 år gammalt. Frukten, alkoholen och sockret behöver tid för att finna harmoni, men sedan blommar vinet upp och ger en mångfacetterad njutning.
En trevlig, konsumentvänlig och viktig mellankategori är Late Bottle Vintage Port, LBV som har fått mogna på tunna i 5–6 år och därefter en tid på flaska. Tack vare denna teknik är LBV-portvinerna snabbare drickbara men har ändå karaktär och tilltagande fruktighet.
Vitt portvin är trevligt som aperitif eller till desserter men behöver inte lagras, det är färdigt att avnjutas redan i sin ungdom.
Portviner
373847 Graham's Natura Reserve Port Symington, Douro, Portugal.
Vackert rött med ungdomlig ton, charmig, varm, kryddig och fruktig doft och
mjuk, bärig smak med fikon och russin. Prisvärt.
Pris: 20,20 euro.
Betyg: Två stjärnor.
345077 Smith Woodhouse Late Bottle Vintage Port2002, Douro, Portugal.
Djuprött med framträdande bärig karaktär och lång, vänlig, kryddig, balanserad smak med harmoni mellan sötma och frukt.
Pris: 25,90 euro.
Betyg: Tre stjärnor.
347904 Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2004, Douro, Portugal.
Mörkrött med generös, varm, mogen, aromatisk doft och nyanserad, mångfacetterad smak med sötma och välintegrerade övriga smaknyanser.Fornäm upplevelse.
Pris: 28,50 euro (0,375l).
Betyg: Fyra stjärnor.
328507 Krohn Lagrima Fine white Port, Douro, Portugal.
Orangegult med generös, varm doft av kryddor och pomeransskal. Smaken
balanserad med frukt och lite frisk syra. Iskall som aperitif.
Pris: 16,99 euro.
Betyg: Två stjärnor.