Berika din mat med superfood
Nyfiken på superfood och hur man riktigt använder gojibär, chiafrön och spirulinapulver? Kostrådgivare Nina Westerback ser dem som ett enkelt sätt att göra sin mat rikare på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Lättaste sättet att få in superfood i sitt matintag är att lägga till dem i någon matrutin man redan har. För kostrådgivare Nina Westerback är superfooden ett enkelt sätt att göra maten mer näringsrik: hon är orolig att grönsaker och frukt i dag är så långt förädlade och inte innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som ursprungsversionerna gjorde.
– Jag lägger till superfood i stället för att äta vitaminer och mineraler ur en burk, säger hon.
Supermaten kom in i hennes liv för några år sedan när hon bestämde sig för att omskola sig. Westerback är diplomingenjör och jobbade länge med programvara,men började känna att hon vill jobba med människor och gärna med något som kan hjälpa folk med deras problem. Hon utbildade sig till kostrådgivare i Stockholm och i dag är hon hälsokunskapslärare samt driver matblogg och håller kurser och föreläsningar om hälsosamma matval genom sitt företag Tosiruoka-Riktig mat.
Tycker du supermaten har haft några effekter på era familjemedlemmars hälsa?
– Jag tror det. Vår elvaåring har aldrig varit hos en läkare för att hon varit sjuk, bara på de vanliga rådgivningskontrollerna. Vår femtonåring var i höstas sjuk och borta från skolan för första gången på hela högstadiet. Men det är klart, de rör på sig mycket också, det är ju inte maten ensam som gör det.
En sak som drev Westerback till kostrådgivningen var att hon tycker människor som har problem med övervikt behandlas illa i dag.
– Det anses vara deras eget fel. Ofta har de ändå försökt med alla konster de kan för att gå ner i vikt, men inte fått de verktyg de behöver för att läkarna helt enkelt inte har dem.
Motion och en balanserad, näringsrik kost kan leda långt.
Börja med kokosolja
Westerback listar några enkla sätt att så småningom lägga in superfood i sitt näringsintag.
– Börja lägga några matskedar kallpressad kokosolja i morgongröten. Du håller dig mätt längre och kokosoljan innehåller nyttiga fettsyror.
I diskussionen om smör och margarin ställer sig Westerback i smörlägret och tycker gröten förutom kokosolja gärna kan få en klick smör också. Allt fett ersätter hon alltså inte med kokosolja, men den är mångsidig och kan användas till att både steka och baka med.
En annan bra rutin att komma igång med är att göra smoothies.
– I början gjorde vi dem bara på helgerna men nu gör vi dem varje dag.
I en frukt- och grönsakssmoothie är det lätt att lägga till superpulver av olika slag för att göra dem ännu mer rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kokosolja och olika frön, till exempel chiafrön, ger dem protein, fett och mättnadskänsla.
Superfood behöver förstås inte betyda att man fyller skåpen med nya och okända ingredienser. Westerback påminner till exempel att alla våra inhemska bär är superfood.
– Blåbär, lingon, havtorn, tranbär, hjortron – alla är superfoods i sig.
Spenat, kål, rotfrukter, avocado och nötter är också mer välkända ingredienser som Westerback gärna rekommenderar. Men utöver dem kan man prova att lägga till någon superfood i sina vanliga sallads- och wokrätter.
Finns det någon risk i att överdosera?
– En del ska man förstås inte äta för mycket av, man kan till exempel bli dålig i magen av för mycket grönpulver. Följ rekommendationerna.
Westerback föreläser om superfood på Arbis i Helsingfors 17.3. Hennes matblogg och fler recept finns på www.tosiruoka.fi.