
/
Nu ska det vara tuppsås på allt
Den kallas allt från vår nya ketchup till sås för hipsters. Flaskan med en tupp på loggan har blivit otrolig populär i hela världen, och den syns också i Helsingfors krogliv.
Det ser ut som chilisåsen sriracha kommit för att stanna. Det kan man delvis tacka tillverkaren som valde att placera en tupp på flaskan för. Men vad är grejen med tuppsåsen? Vi låter några kunder på den vegetariska restaurangen Soi Soi agera smakdomare.
– Överraskande bra, säger Ted Wallin och sträcker sig efter flaskan för att ge den vegetariska burgaren en ny omgång.
– Den är inte så söt som jag trodde. Och smaken är inte alls konstgjord, säger Pertti Hakkarainen som doppar sina pommes frites gjorda av batat i såsen.
Ingen kan ange en exakt tidpunkt för när tuppsåsen blev populär. I Helsingfors har den troligtvis funnits på butikshyllan sedan slutet av 80-talet. Det säger Huy Tran, som jobbar i familjens asiatiska butik Vii Voan på Tavastgatan.
– Jag minns knappt när vi började sälja den, men jag tror att vi alltid haft den i lager. Men det är under de senaste åren som försäljningen tagit fart.
Tuppsås, eller sriracha, är en tjock sås på chili med thailändska rötter. Det finn många märken, men flaskan med tupplogga är den som flest känner igen.
– Sriracha har alltid varit en populär produkt men skillnaden nu är att också finländarna lärt sig använda den.
Såsen, som innehåller chili, vitlök, salt, socker och ättika plus konserveringsämnen hyllas på nätet som den nya ketchupen. Alltså en sorts allroundsås som kan användas på vad som helst. En liten varning är på sin plats: är du inte van med chili så börja med några droppar av såsen.
- Sriracha är en stark sås gjord på chili, salt, socker och vinäger.
- Uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand.
- En av de mest kända sorterna tillverkas av Huy Fong Foods i USA. I folkmun kallas den tuppsås, på grund av tuppen på loggan. Kinesisk-vietnamesiska David Tran påstår att det är han som uppfann sriracha.
- Enligt vissa källor skulle det däremot vara en hemmafru vid namn Thanom Chakkapak som uppfann sriracha på 1930-talet. Hennes sås lever vidare i märket Sriraja Panich som tillverkas i Thailand.
- Sriracha kan användas på allt möjligt: pasta, pizza, hamburgare, kebab eller som ingrediens i matlagningen.
- Det har gjorts allt från kokböcker till dokumentärer om sriracha.
– Såsen är väldigt stark. Du kan använda den som en ingrediens i matlagningen för att ge rätten lite sting, eller så kan du använda den som en bordskrydda, säger Huy Tran.
Sriracha är en sorts chilisås, men det finns också många andra. På Vii Voan säljs närmare tjugo olika chilisåser – en del är spetsade med smaker som ingefära och citron medan andra påminner mera om tabasco.
Resor ger chilisug
När Hou Trans föräldrar öppnade Vii Voan 1987 var de flesta kunderna Helsingforsare med asiatisk bakgrund. Att hälten av kunderna i dag är finländare förklarar han med det stora intresset för Asienresor. När man kommer hem vill man sedan tillaga maten man ätit på resan.
Det är delvis därför tuppsåsen också blivit populär. Daisy Ma håller med och tillägger:
– Man reser lite mer, och vågar lite mer. Men så har också ryktet om den spritt sig. Jag som reser mycket i jobbet har sett den på bordet i många restauranger i både USA och Europa. Och när vietnamesiska restauranger syns i Hollywoodfilmer kan man ibland se såsen.
Hennes föräldrars företag i Sverige distribuerar tuppsåsen till många länder i norra Europa. Tuppsåsen finns i de flesta livsmedelskedjor och på många pizzeria- och kebabrestaurangers bord i Stockholmsregionen och i söder. I Helsingfors säljs sriracha i asiatiska butiker och i välsorterade matbutiker.
Det råder delade meningen om vem som uppfann sriracha-såsen, men David Tran i USA är åtminstone mannen bakom det framgångsrika plastflaskan med tupp. Själv påstår Tran att det är hans uppfinning.
– Den är originalet. De andra är kopior. Man kanske kopierar flaskan, ger korken en annan färg eller placerar ett annat djur på etiketten, som en gås, hävdar Daisy Ma.