Välkomna det nya året under bar himmel
Nyårsmiddagen behöver nödvändigtvis inte ätas inom fyra väggar. Tänk utanför ramarna när du dukar, uppmanar visualisten Annika Blåfield.
BORGÅ Det är svårt att tänka sig ett ställe som skulle lämpa sig bättre för en utomhusdukning än familjen Blåfields strandtomt invid Kulloviken. Från det rödmålade timmerhusets terrass öppnar sig en sagolikt vacker vy över vattnet. Ett tunt lager av is har lagt sig över delar av viken, på de öppna ställena är det spegelblankt. Solen som pantat på sina strålar nästan hela december visar sig åter och kastar ett vackert vinterljus över vyn.
Här, ute på terrassen under bar himmel, har Annika Blåfield dukat upp för en nyårsmiddag för två. Blåfield jobbar bland annat med att planera inredningar och vill helst bli kallad visualist. Hon har ett särskilt intresse för dukningar och tycker om att bemöda sig litet extra när det vankas festmiddag.
– Jag tycker att dukningen är lika viktig som själva maten men att duka vackert behöver inte betyda att kärl och tillbehör måste vara dyra och fina. Man hittar till exempel vackert ris och kvistar ute i naturen som med hjälp av ett knippe tulpaner eller rosor kan omvandlas till nätta buketter.
Blåfield säger att det lönar sig att planera dukningen innan man sätter i gång. Det gäller till exempel att fundera på vilka färger man vill använda och minnas att det behövs kontraster på bordet. Det får inte vara för perfekt, påpekar hon.
En annan viktig sak är att få höjd i dukningen.
I sin egen nyårsdukning har Blåfield utgått från fyra färger; vitt, brunt, grönt och silver. Porslinet består av kärl från olika tillverkare men bildar en vacker och harmonisk helhet. Glas i olika storlekar, ljus i ljusstakar och äggkoppar skapar kontraster. Nyårslyckor, tomtebloss och samovaren som får tjänstgöra som champagnekylare ger nyårskänsla. Kronan på verket är ändå alen som Blåfield stuckit genom bordets parasollhål. Trädet är dekorerat med vita tulpaner och kristallslingor.
– Det kan vara bra att tänka utanför ramarna och använda sin fantasi. Kärl som koppar och fat kan användas till mycket annat än det de är ämnade för.
Enligt Blåfield finns det inga hinder för att inta en trerättersmiddag utomhus i vinterkyla.
– Med tillräckligt många filtar och mjuka sittdynor håller sig gästerna varma.