Estland erövrar med pelmener och smetana
Detta veckoslut är det estniska läckerheter som gäller. Kabelfabriken fylls lördag-söndag med estnisk mat, handarbeten, kultur och reseerbjudanden.
Förr var Estland lika med billig sprit. Nu har allt fler finländare fått upp ögonen, och munnen, för den estniska maten. I Tallinn har krogarna vuxit upp som ogräs mellan kullerstenarna och inte ens flitiga resenärer hinner beta av alla de bästa.
Den estniska maten har småningom också funnit sin plats på de finländska butikshyllorna.
– Det var lite segt i början, men nu finns våra produkter i matbutikerna över hela landet, säger Anu och Sampsa Liukkonen, vars lilla familjeföretag importerar estniska livsmedel.
– Vi försöker hitta sådana produkter som ger ett mervärde. Såsom den estniska smetanan med låg fetthalt eller pelmener med olika smaker.
Populära bland studerande
Pelmenerna, dessa ryska motsvarigheter till Italiens ravioli, var förr en läckerhet som man nästan bara fick på ryskinspirerade krogar. Nu finns pelmener överallt i de stora kedjornas frysdiskar.
– De har blivit populära bland studerande. De är så enkla att tillreda. Koka upp köttbuljong, lägg i ett lagerblad och lite peppar och kasta i de djupfrysta pelmenerna. När de flyter upp om fem minuter är de klara att ätas, säger Anu.
Knytena är fyllda med nöt, nöt/gris, älg eller grönsaksblandning.
För Moskvas läckergommar
Flera generationer finländare gick miste om det estniska kökets läckerheter under den långa sovjettiden av den anledningen att det godaste skickades till Moskva.
– Våra kvargstänger var ett typiskt sådant sovjettida godis, säger Sampsa och visar upp kvargstången som doppats i choklad och som förvaras i glassdisken.
– I Estland säljs det metervis av dem i tiotals olika smaker, vi tar in tre olika, säger Anu.
Gott, kan HBL:s provsmakande redaktion intyga.
På firmans program står också seljanka, rysk fisksoppa, och borsjtjsoppa, den rysk-ukrainska rödbetssoppan. Sopporna kommer från grannrepubliken Lettland.
Det var slumpen som förde in paret Luukkainen på import av livsmedel.
Noggrann research
– Vi visste ingenting om import eller livsmedel innan vi började. Det var ett estniskt par som bodde i Finland och som klagade på att man inte får tag i estniska livsmedel. Sagt och gjort, vi började ta in av dem.
Luukkainens kände till fördomarna mot estnisk mat och gjorde noggrann research innan de bestämde sig.
– Vi besökte alla produktionsanläggningarna först. De kan se gräsliga och slitna ut utvändigt, men innanför är det rent och toppmodernt, standarden är hög, intygar Sampsa.
Kunderna tvekade också i början och varorna blev kvar på hyllorna. Men nu, kanske på grund av att folk vant sig vid den estniska restaurangkulturen, smakar estnisk mat också vid det egna köksbordet.
På den estniska marknaden på Kabelfabriken ställer Luukkainens fram bland annat kakor, pepparkakshus, senap, soppor, traditionell saltgurka och surkål, bröd och estniska ostar.
– Pelmener bjuder vi på utomhus. Där kan man också få med sig av de djupfrysta, fem påsar för tio euro!