Nattmat inte längre bara kebab
Trots att klockan bara är tjugo i två och krogarna ännu inte har stängt är festfolket vid Stationsplatsen hungrigt. En ung man tömmer ett litet paket lättmjölk i gapet medan en annan glufsar i sig en portion pommes frites med korvbitar. Det här är klassisk finsk nattmat. Men för första gången finns det nu också alternativ.
I bröderna Nick och Noel Alexanders matvagn tillagas gatumat som är en blandning av grekiskt och amerikanskt. Räkna alltså med tzatziki, lammfärs och trendingrediensen pulled pork. Leena från Tusby, en stiligt klädd dam i medelåldern, beställer en portion. Och gör tummen upp. Hon har varit på middag, musikal och sjungit karaoke.
– Jag äter nattmat väldigt sällan, någon gång kanske kebab eller pommes frites med korvbitar.
Responsen från nattsuddarna har varit nästan extatisk, berättar bröderna.
– Vi har fått höra att det här är det bästa som hänt Helsingfors.
Men en grupp är svår att knäcka: taxichaufförerna.
– Vi försökte locka dem med rabatt, men nej, de ställer sig ändå och köar till grillkiosken, säger Nick Alexander.
Bröderna är finsk-amerikanska, och har vuxit upp utomlands. Matvagnen är ett familjeföretag - pappan sköter pappersarbetet - och sönerna är kockar. Företaget har de haft i två och en halv månad.
Gatumat från Stuttgart
- Sedan början av sommaren har staden tecknat avtal om det som man kallar smidiga kiosker.
- De här matvagnarna, förflyttar sig hela tiden mellan olika områden
- Vagnarna är mobila och kopplar inte upp sig mot stadens el- eller vattenverk och tar med sig allt avfall.
- I centrum cirkulerar de mellan Medborgartorget, Stationsplatsen, Narinken, Mauno Koivistos torg, Järnvägstorget, Skillnaden, Kaserntorget och Fredriks- torget.
- I onsdags beslöt staden att utreda om vagnarna får stå på fler ställen än de nuvarande.
- Utanför centrum får matvagnarna stå på stadens mark så länge de inte stör trafiken.
- Dagtid får vagnarna stå på samma ställe med fyra timmars mellanrum. På natten får de stå på samma ställe från och med klockan 23 fram till 6.
En djup suck följd av ett skratt är vad man får som svar om man frågar Daniel Hees vad han tycker om kebaben i Helsingfors. För en tysk som vuxit upp i Stuttgart går den tyska döner kebaben inte att jämföra med kebabportionerna i Finland. Även om han älskar döner kebab säljer han en annan specialitet från sin matvagn.
– Det här är maultasche, en typ av gatumat från Stuttgart.
En maultasche ser ut som en väldigt stor fylld ravioli. På menyn står också spätzle (nudlar), sauerkraut (surkål) och currywurst (korv med currysås).
Efter att ha spelat Trivial Pursuit på Drumsö den här fredagskvällen gör Jens Rantanen, Katja Toivola och Erik Ståhl ett uppehåll vid Daniel Hees vagn vid järnvägsstationen.
– Currywurst är det bästa man kan få i Berlin. Tänk att man kan få allt det här bara för sex euro! Det här är mycket bättre än Macen, säger Jens Rantanen och sneglar mot McDonald's mitt emot.
Han är inte den första bland de hungriga nattsuddarna som säger så här.
Staden provar något nytt
Helsingfors nattmatsutbud har inte varit så här brokigt förr. Sedan början av juni får rörliga matvagnar som inte är kopplade till stadens el och vattenledningar sälja mat på olika ställen i centrala Helsingfors. Pilotprojektet kallas för "smidiga kiosker". Och i onsdags gav nämnden för allmänna ärenden grönt ljus för en fortsättning.
– Det finns för mycket byråkrati i Helsingfors. Klart att tillstånden ska vara i skick. Men ansökningsprocessen måste bli lättare. Nu håller Helsingfors äntligen på att utvecklas i den riktningen, säger nämndens ordförande Jarmo Nieminen (Saml).
Flera tidigare mat- och kafévagnar i Helsingfors har mötts av en styv byråkrati. Restaurangdagen är också ett uppror mot just det här.
Stadens jurist Jussi Puutio, som arbetat med matvagnarna, säger att staden tar ett hopp ut i det okända. På frågan om Helsingfors varit för byråkratiskt svarar han så här:
– Så kan man väl tolka det.
Jussi Puutio säger att matvagnarna är en helt ny verksamhetsmodell. Och att matvagnar också finns i Köpenhamn, Stockholm och New York. Nu är det Helsingfors tur att testa.
Currywurst från Berlin
Finsk-tyska Timo Freundt har ett och annat att säga om krånglig byråkrati. Egentligen tänkte han öppna ett currywurst-ställe på Tavastvägen, men det blev för svårt. I stället driver han sedan en och en halv månad tillbaka en av stadens matvagnar.
– Jag skulle gärna vara här året runt. Tydligen har helsingforsarna saknat currywurst, säger Berlinbördiga Timo Freundt.
Avdelningschef Pekka Henttonen på byggnadskontoret säger att matvagnarna gick från idé till verklighet efter ett diskussionsmöte för gamla och potentiella kioskföretagare.
– De kom med idén. Eftersom det fanns personer som kunde tänka sig att ha mobila kiosker så tänkte vi, varför inte testa?
Enligt Jarmo Nieminen har diskussionerna om mindre kioskbyråkrati förts redan i förra nämnden.
– Men det som kanske i slutändan behövdes var att ärendet i dag behandlas av byggnadskontoret och att nämnden fått nya medlemmar.