Lunchpatrullen: Hos Story trivs fåglar och flanörer
Restaurang Story i Gamla Saluhallen bjuder på god mat men långsam service. Stället för dig som inte har bråttom.
Det är en kall dag när Lunchpatrullen tar sig ner till Gamla Saluhallen för att testa relativt nyöppnade restaurang Story. Stället hittas i mitten av hallen, i en sal med stora fönster, högt i tak och modern inredning. I taket hänger gamla katsor med inbyggda glödlampor. Mysigt och stilrent. Så långt allt väl.
Det är trångt vid lunchtid. Sorlet från japanska turister, politiker och föräldralediga med barnvagnar ekar genom hallen där även en fågel tagit sig in och nu flyger runt i desperat jakt efter utgången. En kontinental känsla infinner sig, konstaterar vi. Lunchpatrullen bestämmer sig ivrigt för att testa så gott som hela lunchmenyn: strömmingslåda (10 euro), grisgryta med polenta (13,50 euro), laxsoppa (12,80 euro) och vegetarisk rödbetsrisotto (13,50 euro) – rätt tilltagna priser noterar vi. Väl nerslagna efter att ha fått söka ett tag efter lediga bord – de flesta är upptagna – märker vi att lokalen är rätt dragig – kall helt enkelt. Framåt vintern blir det sannolikt riktigt kallt här, lyder en av kommentarerna.
Polentan serveras först, så pass snabbt att resten av maten fortfarande lyser med sin frånvaro när den väl är uppäten. Smaken är det däremot inget fel på. Polentan smälter i munnen tillsammans med ljuvligt mjuka morötter. Köttet är mycket mört men en aning smaklöst. Underst gömmer sig en liten bit brysselkål. Något det gärna hade fått finnas mer av.
Tills resten får sina portioner knaprar vi på några bitar perfekt gräddat lantbröd. Och när strömmingslådan väl kommer in känns den värd all väntan, perfekt i sin balans av sur fisk och gräddig potatis, blandat med färsk dill och saltgurka. Lika välsmakande är rödbetsrisotton som toppas av ugnsbakade rödbetor. Underbart! Laxsoppan däremot beskrivs i mer alldagliga ordalag, ”helt normal men inget extra”.
Överlag vandrar patrullen ut nöjd och belåten. Maten smakade bra, även om servicen var en aning långsam och själva lokalen tedde sig snygg men kall. Att kaffet kostar tre euro extra kändes däremot inte okej. Det blev en billigare take away-kaffe på vägen tillbaka till redaktionen.