Madeira – en ö och ett vin värdigt en resa
Madeira är en ögrupp väst om det portugisiska fastlandet, och består av två bebodda öar, Madeira och Porto Santo, samt några obebodda öar.
Ön var antagligen känd redan av fenicierna, grekerna och romarna, men ”upptäcktes” officiellt år 1419 av portugisen João Gonzalves, kallad Zarco, utskickad av Henrik Sjöfararen. Han döpte den till Madeira, vilket betyder ”trädön”. Man satte eld på växtligheten för att få jord att bruka, ett slags svedjebruk, och branden lär ha varat i sju år.
På åkrar och terrasser odlades sockerrör, bananer och druvor, primärt malvasia, småningom också andra sorter. På 1700-talet blev ön en lämplig bunkringshamn och sjöfararna tog med sig vin. Snart upptäckte man att vinet utvecklade sig och blev bättre i värmen på haven.
Vinets storhetstid fortsatte in på halva 1800-talet men så kom sjukdomar som drabbade odlingar. Räddringen kom genom att vinrankorna ympas på lusresistenta amerikanska rötter. Vinodlingen kunde åter blomstra.
Vinodlingen
Öarna med sitt vulkaniska ursprung har ett milt havsklimat. Här råder ett subtropiskt klimat med milda vintrar och varma somrar.
Jorden är mycket rik på mineraler, järn och fosfor vilket bidrar till frisk syra i druvorna. Vingårdarna bevattnas med vatten från bergen som leds i kanaler, kallade “levadas”. Dessa utgör populära vandringsstråk och har en längd på flera tusen kilometer. Det odlas vindruvor på 400 hektar, så det är en egentligen rätt anspråkslös areal som levererar detta ett av världens kändaste viner.
För att maximera utnyttjandet av den begränsade odlingsjorden, växer rankorna ofta i ett pergolasystem, där de bildar ett tak över vingården. Detta möjliggör odling av grönsaker under druvorna.
Verkligen finurligt!
Druvor och viner
Nästan genast när de första kolonisterna kom till ön planterade man druvor, främst var det samma urval som hemma i moderlandet men “malvasia” kom från Kreta och var känd för att ge fina viner under varma förhållanden. I dag är det följande sorter som gäller.
• Druvan tinta negra står för cirka 80 procent av alla viner på ön, och är den enda blå druvsorten. Den är något av en kameleont och kan producera olika kvalitet, men främst enklare treåriga söta viner, den verkliga basen för både export och lokal konsumtion.
• Druvan sercial är anmärkningsvärd med hög syra och ger eleganta torra viner. Vinodlingsområdena är Camara da Lobos (där Winston Churchill satt och målade) i söder, men också områden i norr. Vinerna är ljusa, torra och förfinade.
• Druvan verdelho växer både på sydkusten och i norr och har också en sen mognad, men med gyllene mediumtorra viner med tropisk exotisk karaktär.
• Terrantez anses ge de mest högklassiga sublima vinerna, men produktionen är liten eftersom denna sort är ytterst känslig för dåligt väder och sjukdomar.
• Bual (eller “boal”) växer mest i söder där den mognar tidigt och ger lätt kopparfärgade söta fylliga viner med inslag av torkad frukt.
• Druvan malmsey växer i norr, mognar tidigt och är den första som skördas. Vinerna är mycket söta, fylliga och kryddiga.
En madeira föds
När druvorna pressats börjar jäsningen som stoppas genom tillsättning av ren sprit när en lämplig sötma ännu finns kvar i vinet. Nu följer “estufagemprocessen”, uppvärmningen av vinet till 45–55 grader i tre månader. Härmed har man efterliknat den mognad som vinet fick i tunnor som skickades ut i världen i tropikernas värme.
Härefter följer en mognadsprocess med vila på träfat. Enklare viner mognar tre år och buteljeras. Finare viner ligger i tiotals år på tunna och tappas därefter på flaska. Tack vare uppvärmningen konserveras vinet och på ön finns tillgång till verkligt gamla flaskor.
Madeirans persolighet
En madeira har olika nyanser av gyllenbrunt. Doften är mycket generös med kola, honung och torkad frukt. Smaken är fyllig och allt från halvtorr till mycket söt. En madeira är det perfekta dessertvinet till de flesta rätter och fungerar utmärkt till grönmögelost och choklad. Ett otal såser i det internationella köket har madeira som ingrediens och vinet används också till och i soppor.
Det är fascinerande att ett litet land som Portugal har två av världens främsta starkviner, portvin och madeira. Det är skäl att återkomma till portvinets personlighet, men i dag är det ön Madeira och dess varmblodiga vin som gäller.