
Blomhattarna främjar en positiv spelkultur
I går startades Finlands största spelevenemang Assembly i Helsingfors. I år deltar ett gäng i blomhattar för första gången i spelturneringarna. De vill sprida positiv spelkultur och slopa fördomar mot datorspel.
Det fyra dagar långa spelevenemanget Assembly Summer ordnas i år för 22:a gången i Finland. Evenemanget bjuder på ett mångsidigt utbud av program inom elektronisk sport. Bland annat ordnas spelevenemang och turneringar, seminarier, konserter och fester och enligt en av huvudarrangörerna, Pekka Aasko, väntas över sjutusen deltagare på plats i Helsingfors Mässcentrum.
– Evenemanget är större än tidigare år och vi har reserverat över 3 000 datorplatser. Vi kör med samma koncept som tidigare och har inget speciellt tema, men nytt för i år är att Yle visar spelturneringarna live.
Kukkahattu Esports är ett av de anmälda lagen som ska tävla i spelen Tekken och Counter Strike på datorevenemanget. Laget hör till förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf:s projekt vars mål är att förebygga spelrelaterade problem hos barn och unga samt sprida information om datorspel. Projektet tar slut i år och enligt projektspecialisten Mikko Meriläinen grundades laget för att få en rolig avslutning på projektet.
– Vårt lag består i sin helhet av fem spelare, varav tre har arbetat heltid med projektet. De två andra är praktikanter som vi tog med som förstärkning. De flesta av oss har något slags spelerfarenhet men bara få har spelat de spelen vi tävlar i här.
Okunskap bakom rädsla för spel
Blomhattarna har tränat hårt hela våren tillsammans med proffsdatorspelare. Enligt Meriläinen har man kunnat se en tydlig utveckling bland spelarna.
– Som mål har vi att inte förlora alla matcher. Många tror säkert att vi är urusla, men de får se att vi faktiskt också kan. Jag tror att folk kommer att bli överraskade, säger Meriläinen.
Laget tar matcherna seriöst och försöker sitt bästa, men det är också på plats för att sprida god stämning och visa att datorspel inte behöver associeras med något negativt.
– Spelvärlden demoniseras ofta av föräldrar som är oroliga för sina barn som spelar mycket datorspel. Rädslan handlar ofta om oförståelse och okunskap och är i vissa fall inte befogad. Då man vet mer om spelen inser man också lättare i vilka fall det faktiskt är frågan om spelrelaterade problem.
Meriläinen påpekar också att då spelandet är utom kontroll finns det ofta också andra problem som ligger bakom.
– Spelrelaterade problem handlar sällan bara om själva spelandet utan oftast är det andra problem som ligger bakom överdrivet spelande. Vi vill med det här jippot främja en positiv spelkultur och visa att spelvärlden sist och slutligen inte är så farlig.
När blir spelandet då ett problem?
– Det finns ingen tydlig gräns för när spelandet går överstyr, men när spelandet orsakar problem i vardagen kan man tala om ett problem. Om man till exempel inte längre klarar av sitt jobb eller sin skolgång och människorelationerna börjar brista börjar situationen bli allvarlig.
Ifall man upplever att någon i näromgivningen spelar för mycket ska man enligt Meriläinen modigt gå fram till personen och diskutera saken.
– I många fall handlar oron mer om den som är orolig än om ett verkligt spelrelaterat problem.
Samhörighet viktigt
Petra Ekroos som deltar i sommarens Assembly håller med Meriläinen om att spelvärlden ofta fördöms.
– Ofta skyller man våldsamt beteende på datorspel, men jag tror att spelandet däremot kan ha positiva konsekvenser som förbättrad koordination och gestaltningsförmåga till exempel.
För Ekroos handlar spelandet om att umgås med andra. Hon spelar sällan ensam och deltar i spelevenemang för att möta likasinnade spelentusiaster.
– Hit kommer folk i alla åldrar från många olika länder. Det är roligt att träffa nya människor och få nya kompisar att spela tillsammans med, säger hon.