På Tallbacka gör man allt fel
– Vårt system ger mig ibland sjuk mage; det är inte riktigt modernt, det är för litet och vi borde egentligen inte finnas. Så säger Katarina Karlsson som tillsammans med mannen Göran odlar 19 olika tomatsorter av det ovanligare slaget i Bromarv – allt från enorma Oxhjärta till lilla godisaktiga Cupido.
Högsäsongen för årets tomater på Tallbacka gård i Bromarv, då två växthus fylls av röda, gula, rödgröna, runda, avlånga och päronformade tomater – för att inte glömma de små knapriga paprikaformade körsbärstomaterna – ligger ännu några månader i framtiden.
När HBL förra hösten besökte gården var det full fart: humlorna hastade kors och tvärs mellan de över tre meter höga tomatplantorna i sin ytterst viktiga uppgift att pollinera plantorna. Och de har lyckats bra, skörden har ökat betydligt sedan humlorna kom till Tallbacka. Deras hem består av en liten papplåda med två fingerstora hål som in- och utgångar. Här trivs 30–40 värdefulla humlor, styckepriset är en bit över fem euro.
Allt görs fel
Men tillbaka till tomaterna. Egentligen, säger Katarina Karlsson, gör man allt fel på Tallbacka gård. Medan de flesta andra tomatodlare lägger tre fyra tomatplantor i en säck med torv eller stenull odlar Karlssons sina tomater i riktig jord, direkt på golvet inne i växthuset.
– Sandåsen i Bromarv lämpar sig riktigt bra för ändamålet, men det ger mig ibland sjuk mage. Det är inte modernt och ger mer arbete än att odla i en begränsad bädd.
De som odlar tomater i säck kör med moderna sorter som har ett litet rotsystem. Karlssons som planterar direkt i jorden har sorter vars stora rotsystem klarar jordmotståndet. Sorter som kanske inte finns i vanliga mataffärer, men som försvinner på sekunden vid försäljningsståndet vid Vättlaxvägen, några kilometer förbi Bromarv kyrkby.
Tomater har det funnits i de två växthusen i ungefär 15 års tid. Tidigare odlades eterneller på gården och Göran Karlsson reste runt med torkade blommor och höll kurser i hela landet.
– Droppen som fick allt att rinna över var när jag kom från en kurs i Korsholm, genast lastade nytt material för en kurs i Hangö och folk mitt under den kursen tittade på klockan, packade ihop och gick hem för att titta på någon tv-serie i stil med Dallas, säger han med ett milt skratt.
Sedan dess har allt handlat om tomater, majs och andra grönsaker, men det finns några rader blommor kvar. Även om växthusen för en lekman är enorma lär de vara små, totalt bara tusen kvadratmeter. Och det är för lite yta för att det egentligen ska vara någon vits med det hela. Men allt går åt, och nästan genast när det placeras ut på ståndet vid vägen.
– Ibland gör jag inte annat än packar och kör upp till vägen för att lasta av och sen ner tillbaka för att packa mer, säger Göran Karlsson.
Nio av tio säljs vid vägkanten
Av tio tomater säljs nio vid vägkanten. Och en gång i veckan kör Göran in till Helsingfors och lämpar av lådor med tomater på olika arbetsplatser där folk slagit ihop sig i "tomatringar" för att få färska tomater.
Att Karlssons inte säljer via mataffärer beror på att transportsträckorna blir för långa och för att de inte kan konkurrera med affärernas vanliga bulktomater.
Tomaterna sysselsätter Karlssons nästan hela året. Efter fröbeställningen sker sådden i februari och de sista skördas i oktober. Efter det går det till december innan växthusen är uppstädade efter säsongen.
– Vi städar i två månader. Plantorna får torka och frysa innan vi river ut dem, säger Katarina som inte klarar av mer än sex timmar i ett sträck i växthusen när det är som varmast.
– Det är ett otroligt hårt klimat med fukt och värme under plasten, säger hon och tillägger att hon ibland får en känsla av utbrändhet.
– Nej, nej, kontrar Göran glatt, det är bara slapphet.
Skämt åsido, Karlssons sysselsätter sig med tomater sju månader om året. Däremellan kräver majsen och de andra grönsakerna sitt, för att inte tala om kantarellbeställningarna som också ska skötas.
Släng en Prunus i ugnen!
En matfavorit på Tallbacka gård är fyllda tomater som alla lär älska. Sorten är Prunus, en plommontomat bekant i synnerhet för båtfolk eftersom den håller lång lagring.
Gör så här: skär av toppen och gröp ur tomaten. Stek malet kött och tillsätt sedan innanmätet från tomaterna så att all vätska försvinner. Fyll tomaterna med blandningen från stekpannan, strö ost över, lägg på locket och sätt allt in i ugnen i 20–30 minuter på 200 grader.
Prunus är idealisk för ugnen och grillen eftersom den inte går sönder, men den passar också utmärkt för smörgåsar och sallader. Detsamma gäller Corazon de toro – oxhjärta, en tomat större än en mansnäve, men med tunt skal varför den ofta spricker. Också den kan grillas och läggas på varma smörgåsar eftersom innehållet inte rinner ut då man skär den. Mild och god.
Kentaro för pastan
Mångas favorit är dock Maranello, en rätt stor tomat som passar till det mesta. Den har en hög lycopenhalt, en antioxidant som inte bara ger tomaterna röd färg utan dessutom skyddar mot prostatatcancer. Maranellon har en god och fyllig smak och passar på smörgås och till matlagning.
Sedan finns förstås godistomaterna som Cupido, Dadel och Caprese som kan läggas på en ugnsplåt i låg värme under lång tid med tillsats av lite olja så att de får karaktär av "soltorkad" tomat. Och så finns Kentaro som Göran Karlsson anser är den bästa pastatomaten.
– Svider garanterat inte i munnen, säger han.
Läs flera Trädgårds-artiklar här.