Kunglig räkmacka med pepparrotskick
När räkmackan piffas upp, då vill man vara med! En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Mums, mums, mums, kungligt gott.
Pepparrotsmajonnäs med brynt smör
4 ekologiska ägg
1 msk senap
1 citron
2 dl matolja
1 dl brynt smör
5 cm bit pepparrot
salt
Koka 2 ägg i 8 minuter (lägg i kokande vatten). Kyl och skala. Skär i grova bitar. Bryn smöret.
Vispa 2 äggulor med senap, montera med olja. Blanda ner brynt smör, 100 g grovhackade räkor, riven pepparrot, rivet citronskal, lite citronjuice och salt. Tillsätt de grovhackade äggen.
Räkmackorna
För fyra personer
4 skivor ljust lantbröd eller formbröd
smör
1 kg räkor med skal
1 gurka, skivad tunt på längden
1 finhackad rödlök
1 kruka grovskuren dill
1 kruka grovskuren körvel
1 kruka finskuren gräslök
Skala räkorna. Finhacka löken och blanda med örterna. Bred smör på brödet, vänd smörsidan neråt för senare rostning. Bred på rikligt med pepparrotsmajonnäs. Vik gurkskivorna i längder och fyll brödet med varsin tredjedel gurka, räkor och lökblandning. Värm en stekpanna och rosta mackan 1 minut tills undersidan är krispig, passa att den inte bränns. Servera genast.
Strömsö sänds i Yle Fem på söndag klockan 17.15.